Belföld

Így tudja kifizetni a 15 milliós tandíjat Orbán Ráhel

A Tiborcz István tulajdonában lévő Elios Innovatív Zrt. kiváló évet zárt 2014-ben, összesen 2,9 milliárd forint állami megbízást kapott.

Férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük”jelentette ki Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya, így megvédve apját az olyan kérdésektől, amelyek azt feszefetik: miből volt a miniszterelnöknek pénze lánya 15 milliós tandíjára.

Az Átlátszó Orbán Ráhel Facebook-posztja után megnézte, férje érdekeltsége, az Elios Innovatív Zrt. hogyan teljesített 2014-ben a közbeszerzéseken. A lap szerint Tiborcz István a cégbe a Green Investments Kft.-n keresztül 2014 áprilisának végén szállt be, a társaság Tiborcz előtt 1 milliárd forint megbízást kapott, utána pedig további 1,9 milliárdnak örülhetett.

Az adatokból az is egyértelműen látszik, hogy a pályázati sikerek nagy része, 2,1 milliárd forintnyi szerződés egyetlen kiírásnak köszönhető. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2012 végén kiírt energiatakarékossági célú tenderének, amelyen többek közt önkormányzatok pályázhattak közvilágítás-korszerűsítési projektekkel.

Az Elios Innovatív Zrt. egy másik KEOP-os programban is tudott nyerni . A 100 százalékos támogatásintenzitású programban “Fotovoltaikus rendszerek” kialakítására lehetett pályázni. A megbízást az Elios Zrt. hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásban nyerte el, mivel a beruházás értéke 17 ezer forint híján nem érte el a 150 millió forintos értékhatárt – e fölött már nyílt eljárást kellett volna lefolytatni. Összességében a fenti két programból 2,3 milliárd forint került a miniszterelnök vejének érdekeltségéhez.

A közbeszerzéseket megvizsgálva ráadásul a lap azt találta, hogy 2014-ben legalább nettó egymilliárd forint értékben nyert Tiborcz István Elios Innovatív Zrt.-je olyan közbeszerzéseket, amelyeknek az előkészítését – ideértve a pályázati dokumentáció elkészítését is – volt üzlettársának, Hamar Endrének a cége végezte, a Sistrade Kft.

Egy hévízi projektben egészen abszurdan alakultak a dolgok, hiszen a város által kiírt 130 millió forint értékű pályázat előkészítésében részt vett Hamar Sistrade-je, a meghívásos tender megnyerésekor pedig Hamar még formálisan is tulajdonosa volt a Green Investments Kft-n keresztül a nyertes Elios Zrt-nek is– vagyis azon a pályázaton nyert Hamar egyik cége 130 milliót, amelynek előkészítését korábban egy másik cége bonyolította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik