Belföld

Tévedésből akart enni adni az éhező gyerekeknek a fideszes politikus

Név szerinti szavazás lesz az elkaszált Nemzeti Minimum programról a parlamentben. Az előterjesztést aláíró fideszes Csöbör Katalin meglepő őszinteséggel hajtott el minket.

Sokat dolgoztak rajta civilek, és sikerült is rávenniük az összes parlamenti pártot, hogy támogassák a Nemzeti Minimumot. Büszkék is voltak rá. Szinetár Dóra, Beck Zoli, és az egyik ötletgazda, Bornai Tibor is lelkesen beszélt arról a 24.hu-nak, hogy lesz egy olyan törvényjavaslat, amiben megszabják a Nemzeti Minimumot, ami abból állna, hogy legyenek bizonyos garanciális szabályok a gyermekéhezés enyhítésére, illetve felszámolására Magyarországon. És tegnapig elég nyugodtan olvasgathatták az elkészült tervezetet, ami az Országgyűlés honlapjáról most is elérhető és közösen nyújtották be bal- és jobboldali képviselők:

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Szabó Tímea (PM), Szél Bernadett (LMP), Szelényi Zsuzsanna (Együtt), Varjú László (DK), Fodor Gábor (Liberálisok) mellett Csöbör Katalin (Fidesz) és Dúró Dóra (Jobbik).

De ez sem volt elég. A civileknek csalódniuk kellett. (A javaslaton szerepel a KDNP-s Hoffmann Rózsa neve is, de ő nem írta alá valamiért.)

Provokáció

A kormányoldal ugyanis – többek között Harrach Péter – váratlanul támadni kezdte, baloldali kampánynak és baloldali provokációnak minősítette, így leszavazta az előterjesztést. Szabó Tímea a Párbeszéd Magyarországért párt társelnöke az ATV-nek azt mondta, amikor faggatta Harrachot az ülésen, hogy lehet véletlenül aláírni egy javaslatot, Harrach nem válaszolt, csak puszit küldött neki.

Csöbör Katalin Fotó: MTI/Európa Tanács/Jacques Denier
Csöbör Katalin
Fotó: MTI/Európa Tanács/Jacques Denier

Kiderült ugyanis, hogy a fideszes nevében aláíró Csöbör Katalin csak tévedésből rajzolta a betűket a lap aljára. Legalábbis Harrach Péter KDNP-s bizottsági tag ezt mondta. És ma az állami rádiónak meg is erősítette ezt. Kerestük Csöbör Katalint, sikerült is beszélni vele. Szó szerint ez a rövid beszélgetés szövege:

-László Pál vagyok a 24.hu-tól. Kicsit zavarhatnám?
-Honnan?
-24.hu.
-Most nem alkalmas.
-És valamikor alkalmas lesz, vagy soha többet nem veszi fel nekem a telefont? Csak azért kérdezem, hogy ne raboljuk egymás idejét feleslegesen.
-Szerintem nem.
-Mi a nem?
-Hát, hogy ne raboljuk egymás idejét.

Szóval nem sikerült az előterjesztőtől megtudni, miért nem szavaz meg a pártja egy olyan javaslatot, amiben csupán arról van szó, hogy 50 ezer gyerek akkor is kapjon enni, ha otthon nem jut ételhez. Meg amikor szünet van a suliban, oviban.

Kerestük Harrach Pétert is, de sem vele, sem Révész Máriusszal és Selmeczi Gabriellával, a bizottság fideszes elnökével sem jutottunk olyan messzire, mint Csöbör Katalinnal. Vagyis fel sem vették a mobiljukat.

Egy gyermek nem tehet semmiről

Bornai Tibor, a Nemzeti Minimum egyik ötletgazdája így beszélt arról, miért is találták ki az egészet:

Egyszer csak úgy éreztük, hogy elegünk van abból, hogy Magyarországon gyermek éhezhet. Nem tűrhetjük tovább. Szóval egy nagyon radikális érzés volt ez. Mindennek ez az alapja, hogy egy gyermek nem tehet semmiről, és nem tehet szinte semmit érte, hogy megváltozzon a probléma.

A másik ötletgazda, Horgas Péter – aki végigülte a bizottsági ülést, sőt fel is szólalt – azt mondja, megdöbbent azon a felvetésen, hogy ez egy baloldali provokáció lenne. Szerinte sok hónapja dolgoztak ezen a határozati javaslaton, aminek az elkészítésében minden parlamenti párt segített. Sőt, még az Emberi Erőforrások Minisztériuma is beleadta a tudását. Igaz, Horgas azt mondja, amikor utoljára elküldte egyeztetésre a dokumentumot a pártoknak, akkor Hoffmann Rózsa, aki utóbb alá sem írta, azt válaszolta, ez az előterjesztés kormányellenes. Aztán soha többet nem jelentkezett.

Fotó: Kummer János
Fotó: Kummer János

A díszlettervező hozzátette, azzal neki semmi baja nincs, hogy egy képviselő pont ebből akar politikai tőkét kovácsolni. Ha ezzel gyerekeknek segít, akkor pedig egyenesen szuper.

Mindenki a maga szerepköre szerint, ahogy Ferenc pápa mondta.

Akkor nézzük név szerint is

Az ellenzéki pártok némelyike aktivizálta magát. A Jobbik bejelentette, a párt a saját frakciókerete terhére plenáris ülésre kérte ki a Nemzeti Minimum programjáról szóló határozattervezetet, így az Országgyűlés fogja tárgyalni azt. Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke pedig azt mondta, mindenképpen név szerinti szavazást kezdeményez. Vagyis pontosan lehet majd tudni, melyik képviselő nem támogatja például, hogy a kormány olyan törvényeket terjesszen a parlament elé,

amely lehetővé teszi minimum napi egyszeri meleg étkezés biztosítását minden olyan kiskorúnak, és a magzat fejlődése érdekében megfelelő táplálkozást biztosít minden olyan várandós anyának, aki Magyarországon tartózkodik, de akár tartósan, akár átmenetileg vagyoni, jövedelmi vagy egyéb, élethelyzetéből adódó okból ehhez nem jutna hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik