Tudomány

Éveken belül feltámaszthatnak néhány kihalt állatfajt

Kypros / Getty Images
Kypros / Getty Images

A Colossal Biosciences szerint jó eséllyel már 2028 előtt visszahozhatnak egy-két rég kihalt állatot – írja a The Independent. A texasi biotechnológiai cég több elveszett faj, többek között a gyapjas mamut, a dodó és tasmán tigris rekonstrukcióján dolgozik, génszerkesztő technológiák segítségével.

Ben Lamm, a vállalat vezérigazgatója úgy látja, utóbbi kettő állatot három éven belül feltámaszthatják.

Mint kiemelte, a mamutokra 22 hónapos vemhesség volt jellemző. A csapat 2028 elejére tűzte ki az első borjú születését, és bár jó úton haladnak, a másik két fajnál valószínűleg előbb érhetnek el sikert.

Az erszényesfarkast, azaz tasmán tigrist 1982-ben nyilvánították kihaltnak Ausztráliában. A Colossal Biosciences szerint a faj vemhessége mindössze néhány hét, míg a dodó esetében a költési idő egy hónap. A röpképtelen madár egykor Mauritius szigetén élt, és valamikor a 17. században pusztult ki. Hogy pontosan mely faj lesz az első rekonstruált élőlény, azt nem árulta el a vállalat.

A Colossal Biosciencest 2021-ben alapította a techvállalkozó Lamm a Harvard Egyetem genetikusával, George Churchcsel. A cég célja, hogy az eltűnt állatok kulcsfontosságú génjeit bevezessék még létező, közeli rokonaikba.

A gyapjas mamut esetében ázsiai elefántokat, a dodónál sörényes galambokat, míg a tasmán tigrisnél duzzadtfarkú erszényescickányt használnak. A megközelítésből sejthető, hogy nem valódi feltámasztásról van szó, pusztán a kihalt fajokhoz hasonló állatokat próbálnak megalkotni.

A vállalat eddig 235 millió amerikai dollárt gyűjtött össze, a kezdeményezést olyan hírességek támogatták, mint Chris Hemsworth és Paris Hilton. A cég egy nonprofit szervezetet is elindított a természetvédelmi erőfeszítések támogatására.

A vállalat által kifejlesztett technológiákat a természetvédelmi csoportok rendelkezésére bocsátják. Érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy a Colossal Biosciences megközelítését számos etikai és tudományos kritika éri, az egyik gyakori bírálat, hogy a rekonstruált gyapjas mamutoknak nem nagyon lehetne alkalmas élőhelyet találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik