Tudomány

Tilos a Balatonban fürdeni, másodfokú a viharjelzés

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Őrülten villognak a viharjelző lámpák, az akár 60 km/órát is meghaladó szél életveszélyes helyzeteket teremthet. Mutatjuk, hogyan kell értelmezni a fényjeleket.

Vasárnap egy hidegfront érte el hazánkat nyugat felől, amely nyomában több helyen várható zivatarok kialakulása. A HungaroMet honlapján jelenleg öt nyugati megyét érint elsőfokú riasztás a viharok miatt, de a helyzet folyamatosan változik. Ilyenkor különösen veszélyes lehet vízben, vízen tartózkodni, miközben sokan talán nem is tudják, miért kell figyelni, és hogyan kell értelmezni a villogó viharjelző lámpákat. Jelenleg a HungaromMet viharjelzése szerint a

Balaton nyugati, középső és keleti medencéjében másodfokú, a Velencei-tavon elsőfokú viharjelzés van érvényben.

Mit jelent ez? Nagy tavainkon (Balaton,Velencei-tó, Tisza-tó és Fertő-tó) minden évben április 1-től október 31-éig viharjelző rendszert működtet a Katasztrófavédelem, ami az úgynevezett viharjelző lámpák villogásával jelzi már jó előre, hogy a szél várható erősödése miatt veszélyessé válhat a helyzet. Érdemes egyébként előre tájékozódni, hogy hol vannak ezek a lámpák, merre érdemes figyelni vízreszállás vagy fürdőzés előtt – például itt. De mit jelentenek a villanások?

  • Amíg a szélerősség nem éri el a 40 km/órát, nincs semmi gond, a lámpák sötétek. Ez az alaphelyzet.
  • Ha a szélerősség 40-60 km/óra között van, a lámpák percenként 45-öt villannak, ez az elsőfokú viharjelzés. Ebben az esetben úszni, illetve csónakkal vagy egyéb vízi sporteszközzel kizárólag a parttól számított 500 méteren belül szabad.
  • Ha a szélerősség meghaladja a 60 km/órát, a lámpák percenként 90-et villannak, ez a másodfokú viharjelzés. Ilyenkor fürdeni, illetve csónakkal vagy egyéb vízi sporteszközzel közlekedni tilos.

A Vízimentők.hu cikke felhívja a figyelmet, hogy már az elsőfokot elérő szél is lehet nagyon veszélyes. Már egy kisebb szél is nagyon könnyen elsodorja ugyanis a felfújható strandeszközöket, a vízibicikliket, SUP-okat: sajnos nem egyszer torkollott tragédiába az, hogy elsőfokú viharjelzésben besodort egy nem gyakorlott úszót, evezőt vagy csónakból horgászót a szél.

Kapcsolódó
Viharok jönnek, riasztást adtak ki
Négy megye érintett – egyelőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik