Tudomány

Római érméket találtak egy szigeten

Catherine Woodhouse / Getty Images
Catherine Woodhouse / Getty Images

Római érmékre bukkantak a Franciaország partjainál lévő Csatorna-szigeteken – írja a Live Science.

Az egyik pénzen egy olyan császár látható, akit tinédzserként öltek meg, a másikon pedig egy, a betörő gótok által meggyilkolt uralkodó képmása szerepel.

A kutatók a legészakibb Csatorna-szigeten, Alderney-n végeztek feltárást egy római kori építménynél. Jason Monaghan, a Dig Alderney jótékonysági szervezet titkára és az ásatáson résztvevő régész szerint a rómaiak azért lehettek jelen itt, hogy ellenőrizzék a szigettől a mai Franciaországig terjedő tengeri területet. A Földközi-tenger felől érkező hajóknak el kellett haladniuk itt, a helyi erőd így fontos szerepet tölthetett be a kereskedelem felügyeletében.

A régészek 2008 óta végeznek vizsgálatokat a szigeten, de még mindig van mit feltárni. Az első római kori épület maradványait 2017-ben találták meg.

Az egyik érmét az épület közelében, egy egykori szemétdombon fedezték fel. A pénzt időszámítás szerint 255-ben verték, és II. Valerianust ábrázolja, akit nagyapja, Valerianus még életében caesarnak nevezte ki. A fiatal császár nem sokkal később, tizenéves korában halt meg gyanús körülmények között.

Az épület későbbi rétegeiből Valens társcsászár érméje is előkerült, ez 364 és 367 között készült. Valenst a gótok ölték meg a mai Törökország területén lezajlott hadrianopolisi csatában.

Az épülettől mintegy 27 méterre egy római kori erőd maradványai fekszenek. „A Valens-érme nagyjából abból az időszakból származik, amikor a római erőd épült” – mondta Monaghan.

Nem tudni, hogy a katonákon kívül kik éltek még a szigeten, de lehetséges, hogy családtagjaik vagy tisztviselők is laktak erre. Feltételezhető, hogy a környéken további korabeli romok várják a felfedezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik