Tudomány

2000 éves graffitiket találtak Pompejiben

A gyerekek többek között gladiátorok harcát örökítették meg.

Gladiátorokat ábrázoló falfirkákat találtak Pompejiben – írja a The Guardian. A kutatók úgy vélik, hogy a graffitiket gyerekek készítették, akiket a pompeji amfiteátrumban zajló csaták látványa inspirált.

Az ábrák szénnel készültek, és a I’Insula dei Casti Amanti nevű házcsoportnál kerültek elő. Az egyik falon további falfirkákat is felfedeztek, amelyeken három kis kéz körvonala, két labdázó alak, egy vadászjelenet, egy vaddisznónak tűnő állat, valamint két, a földön fekvő bokszoló látható.

Gabriel Zuchtriegel, a pompeji régészeti park igazgatója szerint a rajzokat valószínűleg egy vagy több gyermek készítette, akik az egykori udvaron játszottak, mielőtt a várost elpusztította a Vezúv 79-ben bekövetkezett kitörése. Mint hozzátette, pszichológusokkal arra jutottak, hogy a gladiátorokat és vadászokat ábrázoló graffitik közvetlen megfigyelés, nem pedig modellek alapján készültek.

Valószínűleg szemtanúi voltak az amfiteátrumban zajló csatáknak, így kerültek kapcsolatba a látványossággá tett erőszak szélsőséges formájával

– nyilatkozta.

A régészek a kitörés két áldozatának maradványait is megtalálták. A testek egy olyan háznál kerültek elő, amely feltételezhetően épp felújítás alatt állt a katasztrófa idején.

Bár Pompeji romjait már a 16. században fedezték fel, az első hivatalos ásatások pedig 1748-ban elkezdődtek, máig rengeteg a feltáratlan lelet.

Kapcsolódó
Szexjelentetekkel díszített kocsit találtak Pompejiben
A régészeket sírrablók vezették nyomra, persze tudtukon kívül: az erotikus ábrákkal díszített szekér luxusjárgány lehetett a maga idejében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik