Tudomány

Felére csökkentheti a gyermekek várható élettartamát az elhízás

Peter Dazeley / Getty Images
Peter Dazeley / Getty Images

Egy új vizsgálat alapján a súlyosan elhízott gyermekek várható élettartama csak a fele lehet az átlagosnak, ha felnőttkorukban nem fogynak le – írja a The Guardian. A szakértők szerint egy súlyosan elhízott négyéves kisfiú várható élettartama 39 év, ami az Egyesült Királyságban például fele az ugyanilyen korú, egészséges testtömegű kisfiúkénak.

A várható élettartam azt adja meg, hogy egy személy átlagosan hány évig élhet még az elért életkora alapján. A Stradoo GmbH, egy müncheni élettudományi tanácsadó cég által végzett modellezésben 50 meglévő klinikai tanulmány adatait használták fel, így több mint 10 millió alany adataihoz férhettek hozzá a világ minden tájáról. Az érintett elemzésekben elhízással, illetve az ahhoz fűződő betegségekkel, például a 2-es típusú cukorbetegséggel és a szív- és érrendszeri problémákkal foglalkoztak.

A súlyos elhízást a BMI Z-pontszámok alapján mérték, ezek azt mutatják meg, hogy az egyén testtömeg-indexe (BMI-je) mennyire tér el a korára és nemére vonatkozó normától. A magasabb értékek nagyobb tömeget jelentenek. A vizsgált változók között szerepelt az elhízás kialakulásának kora, időtartama, súlyossága és a visszafordíthatatlan kockázatok mérőszáma.

A kutatás megállapította, hogy a gyermekkorban korán kialakuló súlyos elhízás növeli a kapcsolódó társbetegségek, például a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét. Egy négyéves, súlyosan elhízott, de le nem fogyó gyermeknél 25 éves korára közel harmadával (27 százalék), 35 éves korára pedig 45 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség.

Dr. Urs Wiedemann, a csapat tagja szerint a gyermekkori elhízás hatása a várható élettartamra mélyreható, és életveszélyes betegségnek kell tekinteni. Mint kiemelte, széles körben elfogadott, hogy a gyermekkori elhízás növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a kapcsolódó rendellenességek, így a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, illetve csökkenti az élettartamot. A hatások mértékére vonatkozó bizonyítékok ugyanakkor hiányosak.

A szakértő úgy véli, hogy a hosszú távú következmények pontos nagyságrendjének, valamint az azokat kiváltó tényezőknek az alaposabb megértése a megelőzéshez és a kezeléshez is hozzájárulhat, emellett növelheti az élettartamot.

Egyértelmű, hogy a gyermekkori elhízást életveszélyes betegségnek kell tekinteni.

Létfontosságú, hogy a kezelést ne halogassuk a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy más figyelmeztető jelek kialakulásáig, hanem korán kezdjük el” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik