Tudomány

Tíz évvel élhetünk tovább ezzel a diétával

Peter Cade / Getty Images
Peter Cade / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján az egészséges étrend betartásával akár tíz évvel is nőhet a várható élettartam – írja a ScienceAlert. A Lars Fadnes, a Bergeni Egyetem munkatársa által vezetett csapat közel félmillió, az Egyesült Királyságban élő személy adatait elemezte, az információk a 2006-ban indított UK Biobank projektből származtak.

A szakértők táplálkozási szokásaik alapján csoportosították az alanyokat. Meghatározták az átlagosan és egészségtelenül étkezőket, azokat, akiknek táplálékbevitele megfelelt a brit ajánlásoknak, valamint azokat, akik a szakértők szerint hosszú életet támogató diétát fogyasztottak.

A dohányzás, az alkoholivás és a fizikai aktivitás figyelembevétele után a kutatók megállapították, hogy azok a 40 éves férfiak és nők, akik tartósan átálltak az egészségtelen táplálkozásról az ajánlásokat követve, nagyjából kilenc évvel hosszabbították meg várható élettartamukat.

Azok, akik lemondtak a cukros italokról és a feldolgozott húsokról a teljes kiőrlésű gabonafélékben, diófélékben, gyümölcsökben, zöldségekben és mérsékelt mennyiségű halban gazdag étrend javára, már tíz évvel növelték várható élettartamukat.

A kutatók ezt a diétát nevezték el élethosszabbító étrendnek.

Kisebb javulást tapasztaltak azoknál, akik kezdetben átlagos étrenden éltek, és azoknál, akik később javítottak étkezési szokásaikon. Nagy általánosságban minél nagyobb volt a változás az egészséges szokások irányába, annál kedvezőbbek lettek a következmények.

Érdekes módon még a 70 éves emberek is nyerhetnek 4-5 évet, ha átállnak megfelelő étrendre. Az eredmények azt mutatják, hogy sosem késő változtatni.

Nem a mostani az első vizsgálat, amely a táplálkozás élethosszra gyakorolt hatásait mutatja be. Bár a szakértők az Egyesült Királyságra fókuszáltak, a megállapítások más régiókban is megállhatják a helyüket.

Érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy a UK Biobanknak, és így az abban lévő adatoknak megvannak a maguk korlátai, a projektben például nem rögzítik a rizsfogyasztással kapcsolatos szokásokat, holott a rizs számos bevándorló csoport számára elsődleges élelmiszer. Szintén torzíthatta az eredményeket, hogy a táplálkozási szokások az ember élete során erős ingadozást mutatnak.

A kutatók tanulmányukban kiemelték az élelmiszeradók, illetve támogatások szerepét. Ezek révén az egészséges élelmiszerek megfizethetőbbek, az egészségtelenek pedig kevésbé elérhetőé válhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik