Tudomány koronavírus

Sürgősségi engedélyeztetést kérnek a Moderna vakcinájára

Megjöttek a végső eredmények az amerikai gyógyszergyártó Moderna koronavírus-vakcinájáról: a hatékonyság 94,1 százalékos, amivel eddig második a piacon – írja a Reuters. A Pfizer és a BioNTech ugyanezen technológiát használó oltóanyaga 95 százalékos hatékonyságúnak bizonyult. A Moderna most sürgősségi engedélyeztetést kért az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is,

ezzel szintén második lehet a Pfizer mögött.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a vakcina biztonságos, semmilyen komoly mellékhatással nem jár, és a súlyos esetek megelőzésében 100 százalékban hatékonynak bizonyult. Az FDA december 10-én tárgyal a Pfizer vakcinájáról, ezután a Modernáéról december 17-én születhet döntés.

STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Moderna RNS alapú vakcinát fejlesztett, ami egy szintetikus alapokon nyugvó, egyáltalán nem fertőző oltásfajta. A védőoltást kapott 30 ezer ember közül összesen 196-an lettek végül koronavírus-fertőzöttek, közülük 185-en placebót kaptak, 11-en pedig az úgynevezett mRNA-1273 vakcinajelöltet. Így jön ki a 94,1 százalékos hatékonyság, ami csak egy kicsit alacsonyabb, mint a köztes eredményeknél kijött 94,5 százalék. 30-an estek át súlyos fertőzésen az alanyok közül, mindegyikük a placebo csoportból került ki.

Ezt kell tudni a két legesélyesebb koronavírus-vakcináról
A Pfizer és a Moderna feszül egymásnak, ők vezetik jelenleg a versenyt a piacon.

A Moderna szerint a védelem minden életkorra, rasszra, etnikai hovatartozásra és nemre való tekintet nélkül hatásos volt. A korábbi, enyhe mellékhatásokhoz képest a végső eredményben nem jelentettek újabbakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik