Tudomány

Második világháború: bemutatták a németek egyik utolsó üzenetét

Bemutatták az utolsó német üzenetet, melyet a britek fogtak a második világháború végén – írja a Sky News. A dokumentum is igazolja, hogy a Bletchley Parkban állomásozó kódfejtő csoport az utolsó pillanatokig ellenőrizte a Harmadik Birodalom kommunikációját.

Tony Comer, az Egyesült Királyság titkosszolgálatához tartozó Government Communications Headquarterst (GCHQ) kutató történész szerint az irat betekintést nyújt a háború gépezete mögött dolgozó emberek történetébe. Az üzenetet egy Kunkel nevű hadnagy küldte, és a szövetségesek előrenyomulásáról, illetve a Cuxhaven városában történt eseményekről szól. Az 1945. május 7-i dokumentum alapján a települést május 6-án délután érték el a britek, Kunkel pedig a rádiós kommunikáció felfüggesztése mellett döntött.

Az adásnak örökre vége, a legjobbakat, viszlát

– áll az üzenetben. Németország 1945. május 8-án kapitulált.

Kép: Getty Images

A dél-angliai Milton Keynesben található Bletchley Parkban a brit hírszerzés a németek kommunikációjának ellenőrzésén dolgozott. 1940-től a britek a legtöbb titkosított üzenetet is meg tudták fejteni, így többek közt a Harmadik Birodalom fegyverfejlesztéseiről is értesültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik