Tudomány

Bronzkori építményre bukkantak az erdő mélyén

Szakértők egy csoportja az angliai Deani erdőben azonosított egy bronzkori kőgyűrűt – írja az IFLScience. A kutatók LIDAR (lézer alapú távérzékelés) segítségével észlelték az ősi maradványokat. A LIDAR-ral a szakértők képesek a növényzet mélyén megbúvó építményeket is kimutatni.

Fotó: iStock

Az Oxford és Dél-Wales között elterülő erdő komoly történelmi múlttal bír, a régióban már a rómaik is bányásztak, utóbb pedig uralkodói vadászterületté vált. Jon Hoyle, a régészcsapat tagja szerint számítottak rá, hogy a LIDAR-ral új leletekre bukkanhattak, de ilyen izgalmas felfedezésre ők sem számítottak.

A szakértő először azt hitte, hogy egy második világháborús lövegállást találtak, utóbb azonban kiderült, hogy egy időszámítás előtt 2500-1500 között kialakított kőgyűrűt mutattak ki.

A korszakban gyakran alakítottak ki hasonló struktúrákat, funkciójuk viszont még nem ismert. Bár egyes bronzkori kőgyűrűkben sírokat is feltártak, feltételezhetően elsősorban nem temetőként, hanem szertartások helyszíneként használták őket.

A most észlelt gyűrű 25 méter széles, és legfeljebb egy méter magas. Ez az első alkalom, amikor ilyen építményt találtak Gloucestershire megye területén.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik