A Kaliforniai Egyetem kutatói úgy döntöttek, megnézik két nagyon népszerű, borhoz felhasznált szőlőfajta, a chardonnay és a cabernet sauvignon génszerkezetét: meg akarták vizsgálni, hogy milyen génvariánsokat találnak benne, és azt is, hogy a szőlőfajták ugyanúgy öröklik-e a génjeiket, mint ahogyan, mondjuk, az emberek. Kiderült, hogy amíg mi az apáinktól és az anyáinktól is egy-egy gén másolatát örököljük, addig a chardonnay és a cabernet sauvignon szőlők génkészletének 15 százalékában nem kettő, csak egyetlen gént örökölnek. Tehát
A Nature Plants tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez nemcsak azért hasznos, mert rájöhetünk, hogy a különböző genetikai változatok hogyan befolyásolják az általunk fogyasztott gyümölcsök és zöldségek ízét, a szakértők szerint még abban is segíthet, hogy a borászok akár a Marson is képesek legyenek cabernet sauvignon vagy chardonnay szőlőt termeszteni.
A 37 ezer gén vizsgálata közben az is kiderült, hogy a genetikai különbségek a szőlőfajták közül megadják az ízek különbözetét a szőlőfajták között. Sőt, a gének száma azt is meghatározza, hogy milyen színű a szőlő, a piros színűek például többször visszamutálódtak már fehérré. Ez egész egyszerűen azzal magyarázható, hogy kevesebb, a színhez kapcsolódó gént örököltek tovább.
A génvariációk valószínűleg egyébként a szőlő tápanyagtartalmát is befolyásolhatják, az eredmények pedig arra lehetnek jók, hogy sokkal pontosabban és célzottabban tudják a gyümölcsfajtákat termeszteni.