Tudomány

Kétezer éves borászatra bukkantak

Régészek egy csoportja egy kétezer éves borászatot vizsgálva új raktárakat fedeztek fel. Az ókori komplexum a Nílus-deltánál, Kairótól északra fekszik.

A régészek a Tel Kom al Trogi nevű lelőhelyen feltárt pincészetben érméket, borkészítéshez használt edényeket és egyéb agyagtárgyakat tártak fel – írja a Live Science. A kutatók emellett festett szilánkokat is találtak, melyek egykor a helyi épületek falait díszítették.

Az egyiptomi Régiségek Minisztériumának közleményében azt írják, az építményhez tartozó termeket úgy építették meg, hogy megtartsák a borkészítéshez ideális hőmérsékletet.

A tárolók egy nagyobb borászati komplexumhoz kapcsolódnak, melyet egy korábbi ásatás során már részben feltártak. A szakértők úgy gondolják, hogy a környéken olyan épületek várhatnak felfedezésre, amelyekben a borászat dolgozói éltek.

A lelőhelyen pénzérmék is előkerültek – Fotó: Facebook/Ministry of Antiquities وزارة الآثار

A komplexum az időszámítás előtti 4. századtól az időszámítás szerinti 7. századig, az iszlám hódításig tartó görög-római korszak alatt épült fel. Az érintett periódusban a Nílus-deltában termelték Egyiptom legjobb minőségű borát.

A most azonosított kamrák vastag falát agyagból emelték, néhol pedig mészkővel erősítették meg. Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára szerint az építési technika arról árulkodik, hogy a termekben képesek voltak stabilizálni a hőmérsékletet, így kellően hűvös volt a levegő.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik