Tudomány

Középkori adócsalás nyomára bukkantak

Hatalmas, a normann hódítást követő időszakból származó érmeeggyüttest találtak Dél-Angliában – írja a The Guardian. A felfedezés különlegessége a leletek mennyisége mellett az, hogy három darab egy 11. századi adócsalás bizonyítéka.

Gareth Williams, a British Museum kurátora szerint a mintegy 2500 érme kivételesen nagy leletegyüttesnek számít. Korábban nem került elő egyszerre ennyi pénz a normann hódítást követő periódusból. Az érmék egy részén II. Harold angolszász király látható, a maradékon pedig a normann uralkodó, Hódító Vilmos.

Williams úgy véli, hogy a korszakban a pénzt azért rejthették el, mert a környék igen veszélyes volt. Hatalmas összegről volt szó, az érméken 1067-68-ban egy 500 birkás nyájat lehetett volna vásárolni.

A leletek között van három olyan érme is, amelyet az angolszász és a normann pénzek kombinálásával alkottak meg.

A pénzkészítők a módszert adóelkerülési céllal használták.

Mivel a 11. században a pénzhasználók többsége nem tudott olvasni, senkinek sem tűnt fel, hogy az érméken Harold és Vilmos neve is szerepel.

Fotó: iStock

A leleteket egy pár, Lisa Grace és Adam Staples találták meg, miközben fémkeresővel járták a Chew-völgyet. Először csak egy darabot találtak, rövidesen azonban sorra kerültek elő az érmék. Az angol törvények szerint amennyiben az érméket kinccsé nyilvánítják, úgy Grace és Staples mellett az a birtokos is jutalomban részesül, akinek a földjén a felfedezés történt.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik