Tudomány
artist's interpretation of the stormy gas giant with the red dot

Szökevény holdakat találhattak a csillagászok

Korábban a témában:

Ha a csillagászok jók valamiben, az kétségkívül a névadás: tavaly szó volt arról, hogy a holdakhoz tartozó holdakat moonmoonoknak, vagyis holdholdaknak nevezzük, most egy újabb zseniális ötlet pattant ki kutatók fejéből: a bolygójuktól elszökő, eddig csak elméletben létező holdak meg legyenek ploonetek, vagyis a bolygó (planet) és a hold (moon) szavak összeolvadásából születő furcsa kifejezések. Magyarul talán bholdgónak lehetne nevezni az ilyen égitesteket, de a cikk erejéig mégiscsak megmaradnánk a ploonet kifejezésnél, mégis egy kicsit kevésbé furcsa a magyar nyelvhez szokott fülnek.

Deep space beauty, planets, stars and galaxies in endless universe. Elements of this image furnished by NASA
A holdaknak is lehet saját holdjuk, amiket holdholdaknak hívhatunk
Egy friss kutatás szerint akár a mi holdunknak is lehetne saját kisholdja.

A ploonetek a kolumbiai Antioquiai Egyetem kutatói szerint olyan holdak, amelyek valaha bolygójuk körül keringtek, de gravitációs erők hatására eltávolodtak tőle, és attól függően, hogy egy csillagrendszerben hol keringenek, igencsak furcsa dolgokat művelhetnek. Olyanokat, amelyeket csillagászok korábban már megfigyeltek, csak nem tudták őket megmagyarázni.

A kutatók számítógépes szimulációkat futtattak az úgynevezett forró Jupiterek holdjaira, amelyek olyan, Jupiter méretű gázóriások, amelyek nagyon közel keringenek a központi csillagukhoz, és ezért nagyon forrók. A kutatók feltételezik, hogy ezek nem a csillaghoz ennyire közel jöttek létre, hanem távolabb, hiszen egyébként az őket alkotó gázok egyszerűen elpárologtak volna, és nem formálódtak volna bolygóvá. Valószínűleg tehát a csillagtól távolabb jöttek létre, aztán befelé vándoroltak – ez a vándorlás pedig azt eredményezhette, hogy idő közben elhagyták egy-két holdjukat.

photograph of the moon
A mi Holdunk nem fog elszökni. Fotó: iStock

A szimuláció alapján a holdak 44 százaléka a bolygóba csapódott, 6 százalékot pedig bekebelezett a csillag. 2 százalék teljesen kikerült a csillagrendszerből. A maradék 48 százalék a csillagrendszerben maradt, és a csillag körül kezdett keringeni – ezeket hívják a kutatók plooneteknek.

A ploonetek 4 százaléka nagyon közel marad a bolygójához, ami megmagyarázhatná, hogy

miért vannak olyan exobolygók, amelyek nem a várt időtartamonként és ritmusban haladnak el a csillaguk előtt.

Az ütközések furcsa planetáris gyűrűk létezésére adhatnának okot, és ha jeges holdról beszélünk, akár olyan jeges üstökösök is lehetnek belőlük, mint amilyet a Kepler-1520 és KIC 11026764 csillagok körül látunk keringeni.

Persze az egész még csak elméletben létezik, de ha egyszer sikerül bizonyítani a létezésüket, reméljük, hivatalosan is ploonetnek fogják hívni őket.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Image: 73908380, A kiállítást a 2B Galéria a magyarországi deportálások 75. évfordulója alkalmából szervezi és a II. világháborúban elpusztított 565 000 magyar zsidónak állít emléket. Koncepciója szervesen kapcsolódik a Waldsee 1944 című, a galériában 2004-ben (majd később még több mint húsz helyszínen, többek között Berlinben, Washingtonban, New Yorkban és Cape Town-ban) bemutatott kortárs képzőművészeti projekthez.  A holokauszt áldozatainak leveleit ma levéltárak őrzik. A képeslapok, papírfoszlányok, levelek a munkaszolgálat és a deportálás különleges dokumentumai, legtöbbször szerzőjük életének utolsó pillanataiban íródtak. Waldsee az auschwitzi megsemmisítés szimbolikus helyszíne., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.