Tudomány

Először léphet nő a Holdra

Az Artemis-misszió keretében női űrhajóst küldene a Holdra a NASA – számol be az MTI. Az űrhivatal 2024-re térne vissza az égitestre, hogy tesztelje azokat az új generációs űreszközöket, amelyekkel később a Marsot is felkeresnék. A NASA most bejelentette, hogy a küldetéssel női űrhajós is Holdra léphet.

Fotó: Pixabay

A szervezetnél jelenleg 12 női asztronauta szolgál, feltételezhető, hogy közülük kerül majd ki a szerencsés. Mindannyian 40-53 év közöttiek, volt katonai pilóták, orvosok és kutatók, akiket több ezer jelentkező közül válogattak ki az 1990-es évek óta. A közelgő határidő miatt nem valószínű, hogy újoncot küldenének a Holdhoz.

Mind a 12 ember, aki a 1969 és 1972 óta a Holdon járt, férfi volt,

és egészen 1983-ig, Sally Ride missziójáig kellett várni, hogy egy amerikai nő is elérje az űrt.

A lehetséges Holdra lépők között van a 2013-ban kiválogatott 21. számú NASA űrhajóscsapat négy női tagja. Anne McClain június végéig tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), Christina Koch pedig hamarosan megdönti az űrben való leghosszabb tartózkodás női rekordját. Jessica Meir és Nicole Mann jelenleg tréningjük közepén tartanak. További esélyes Sunita Williams, aki harmadik űrutazására készül.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik