Tudomány
poor, sad little child girl sitting against the concrete wall

Mentális betegséghez vezethet a gyerekeknél a túl sok antibiotikum

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 12. 10. 16:03

Az antibiotikumok rengeteg, korábban halálos betegséget segítettek már leküzdeni, de túlzott használatuk nemcsak az antibiotikum-rezisztens baktériumok elszaporodását segíti elő, hanem gyerekkorban a mentális rendellenesség kialakulásának esélyét is növelheti.
Korábban a témában:

Az antibiotikum-rezisztencia kialakulása miatt egyre többet hallani arról, hogy az antibiotikumokat ésszel kellene szedni, és csak akkor, amikor az orvos tényleg szükségesnek látja – erre a JAMA Psychiatry tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány is tökéletes bizonyíték, hiszen kiderül belőle, hogy a gyerekkori antibiotikum-szedésnek komoly következményei lehetnek később – írja a Gizmodo.

FONTOSABB AZ EMÉSZTÉS, MINT HINNÉNK

Kutatók már egy ideje vizsgálják, hogy a baktériumok okozta fertőzések hozzájárulnak-e ahhoz, hogy valakinél mentális betegségek alakuljanak ki, és jellemzően az az elfogadott álláspont, hogy

az ilyenkor fellépő gyulladás hozzájárul a rendellenességek megjelenéséhez.

A Johns Hopkins Egyetem kutatója és dán kollégái viszont most fontos kapcsot találtak a bélbaktériumok és a mentális betegségek között, újra bebizonyítva, hogy a bélműködésünk mennyire fontos szerepet játszik a szervezetünkben.

A bélbaktériumok számának változása és a különböző baktériumcsoportok arányainak felborulása közvetlen hatással van a bél-agy szimbiózisra, arra a kommunikációs útvonalra, amely hormonális és idegrendszeri kapcsolatokat fed le. Az antibiotikumok szedésével komolyan befolyásolhatjuk a bélbaktériumok egyensúlyát, és, ahogy a kutatásból kiderült, hosszú távú negatív hatásokat okozhatunk a mentális egészségünkre nézve.

Female hands take out the tablet from the blister
Az antibiotikumok szedésének nem várt következményei lehetnek – fotó: iprogressman/Thinkstock

AKI SZÉTRONCSOLJA A BÉLFLÓRÁT, KOMOLY ÁRAT FIZETHET

A kutatók az összes 1995 és 2012 között született dán lakos orvosi orvosi feljegyzéseit megvizsgálták, azaz nagyjából egymillió gyereknél állapították meg, vajon kapott-e antibiotikumos kezelést, és később felírtak-e számára antipszichotikumot, vagy kerültek-e mentális problémákkal orvoshoz, esetleg kórházba. Külön feljegyezték azt is, hogy melyik gyereknek írtak fel antibiotikumot, amit aztán valamilyen oknál fogva mégsem váltottak ki (valószínűleg a gyerek később magától jobban lett). Kiderült, hogy

az antibiotikum szedése, főleg hosszabb távon, vagy a fiatal évek során többször, összefüggésben állt a mentális problémák kialakulásával.

Ugyan a megvizsgált gyerekek mindössze 3,9 százaléka (42 ezer fő) került később mentális rendellenességgel kórházba, és csak 5,2 százalék (56 ezer fő) kapott később antipszichotikus kezelést, összehasonlítva az antibiotikumokat nem kapó gyerekekkel, a mentális betegségek kialakulása sokkal esélyesebb volt. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a testvérekhez képest mekkora esélye volt a rendellenességek megjelenésének az antibiotikumok hatására, és kiderült, hogy a genetika is komoly faktor ilyenkor.

Azok a gyerekek, akiket kórházban kezeltek antibiotikummal, 84 százalékkal nagyobb eséllyel szorultak később antipszichotikumos kezelésre, mint azok, akiket nem kezeltek antibiotikummal.

Persze ez nem azt jelenti, hogy az antibiotikum egyenes út a mentális betegségek felé, sokkal inkább azt, hogy a bélflóra egészségével igenis kiemelten kell foglalkoznunk, mert ha végképp megsérül, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.