Tudomány

Új űrszonda csatlakozik az exobolygó-vadászathoz

24.hu
24.hu

2018. 04. 05. 15:57

A szakértők arra számítanak, hogy az új űrszondával legalább 3 000 új exobolygót fedezhetnek fel. Az eszköz tudományos programjában magyar kutatók is részt vesznek.
Korábban a témában:

A tervek szerint 2018. április közepén bocsátja fel a NASA a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) űrszondát – írja az MTA oldala. Az űreszköz az éjszakai égbolt legfényesebbnek látszó csillagai körül kutatja majd az exobolygók nyomát.

A TESS a tranzitmódszerrel fogja keresni az égitesteket. A technika lényege, hogy a csillagok fényingadozását figyelve következtetnek az objektumok előtt elhaladó bolygók jelenlétére.

Az űrszonda fedélzetén négy nagy látószögű teleszkópot helyeztek el, melyek együtt 400-szor nagyobb területet képesek egyidejűleg észlelni, mint a Kepler űrszonda által eredetileg vizsgált égboltrészlet.

Ezek lesznek 2018 legnagyobb űrmissziói
Megint megcélozzuk a Marsot, a Hold sötét oldalára megyünk kertészkedni, és megkapjuk az első mintákat egy aszteroidáról.

Bár a TESS fő célja az új exobolygó megtalálása, elődeihez hasonlóan egyéb tudományos feladatai is vannak. A kutatók például arra számítanak, hogy az űrszonda a változócsillagok tanulmányozásában is segíthet.

A TESS tudományos programját George Ricker, az MIT munkatársa vezeti. A programban az amerikai intézmények (MIT, NASA, Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ, Űrtávcső Tudományos Intézet) szakérői mellett más országok tudósai is részt vesznek.

Magyarországról az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének több kutatója is csatlakozott a TESS asztrofizikai programjához.

Pál András, az MTA CSFK Csillagászati Intézet tudományos főmunkatársa felel a TESS-adatok MIT-n belüli fotometriai feldolgozásához szükséges programok fejlesztéséért. Ezek segítségével viszonylag gyorsan előzetes eredményekhez lehet jutni a TESS adataiból. Pál András az indítást követően, az úgynevezett „commissioning phase” során néhány hónapig az MIT-n dolgozik majd. Ekkor fogják beállítani és kalibrálni az űreszközt, és ekkor zajlanak majd az első megfigyelések is.

Szabó Róbert, MTA CSFK Csillagászati Intézet tudományos tanácsadója a TESS Asztroszeizmológiai Tudományos Konzorciumában (TASC) a Cefeida és RR Lyrae típusú változócsillagokkal foglalkozó munkacsoportot vezeti. A nagy pontosságú, folyamatos megfigyelések hozzájárulhatnak az efféle objektumok alaposabb megértéséhez.

Mivel cefeidák és az RR Lyrae csillagok kitűnő távolságindikátorok, elemzésükkel a magyar kutatók a galaktikus szerkezetet is vizsgálhatják. Ebben nagy segítség lesz az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia űrtávcsöve is.

(Kiemelt kép: NASA/MIT)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szerdán lefagy az ország harmada

Kommentek

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.