Tudomány

Ismét késhet a James Webb űrtávcső indítása

Az amerikai Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (GAO) tegnap bemutatott jelentése szerint újabb problémákat észleltek a NASA által fejlesztett James Webb űrtávcsőnél. Ez azt jelenti, hogy ismét módosíthatják a tervezett felbocsátás időpontját.

A hivatal jelentése szerint az űrtávcsőnek már csak korlátozott költségtartalékai maradtak, emiatt lehetséges, hogy a projekt át fogja lépni a 8,8 milliárd dolláros határt – számol be az IFLScience. A GAO a program fő vállalkozójának, a Northrop Grummannek is nekiment, mert túlbecsülték a munkaerő-csökkentésüket.

A JWST még mindig technikai kihívásokkal küzd, a munka bejezése pedig tovább tarthat a tervezettnél

– áll a jelentésben.

A Northrop Grumman szakemberei 24 órában, váltott műszakokban dolgoznak a teleszkópon. A vállalat jelenleg mintegy 500 emberrel vesz részt az eszköz fejlesztésén – ez az eredetileg tervezett csapat létszámának ötszöröse. Úgy tűnik, hogy a technikai problémák a távcső teniszpálya méretű nappajzsával kapcsolatosak.

A James Webb űrtávcső fejlesztésére azért kell ekkora figyelmet fordítani, mert elegendő lehet egyetlen alkatrész meghibásodása, hogy az egész misszió kudarcba fulladjon. A mérnököknek ugyanis nem lesz lehetőségük arra, hogy a küldetés elindulása után javítsák a szerkezetet.

A távcső készítése eddig nem mondható sikertörténetnek. A fejlesztés óriási költségeket emésztett fel, az indítás kitűzött időpontját pedig többször csúsztatni kellett. Eredetileg 500 millió dolláros költségvetéssel és 2007-es felbocsátással számolt a NASA,

mára azonban tizenhatszorosára nőttek a költségek, az indítás pedig legkorábban 2019 márciusa és júniusa között történhet meg.

Ha végre sikerül felbocsátani a JWST-t, hatalmas segítség lesz a csillagászok számára. A Hubble űrtávcső utódjaként emlegetett szerkezet többek közt az exobolygók vadászatába, illetve az égitestek légköri elemzésébe is bekapcsolódhat.

(Kiemelt kép: NASA/Northrop Grumman)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik