Tudomány

Ismét késhet a James Webb űrtávcső indítása

24.hu
24.hu

2018. 03. 02. 10:06

Az amerikai Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (GAO) tegnap bemutatott jelentése szerint újabb problémákat észleltek a NASA által fejlesztett James Webb űrtávcsőnél. Ez azt jelenti, hogy ismét módosíthatják a tervezett felbocsátás időpontját.
Korábban a témában:

A hivatal jelentése szerint az űrtávcsőnek már csak korlátozott költségtartalékai maradtak, emiatt lehetséges, hogy a projekt át fogja lépni a 8,8 milliárd dolláros határt – számol be az IFLScience. A GAO a program fő vállalkozójának, a Northrop Grummannek is nekiment, mert túlbecsülték a munkaerő-csökkentésüket.

A JWST még mindig technikai kihívásokkal küzd, a munka bejezése pedig tovább tarthat a tervezettnél

– áll a jelentésben.

A Northrop Grumman szakemberei 24 órában, váltott műszakokban dolgoznak a teleszkópon. A vállalat jelenleg mintegy 500 emberrel vesz részt az eszköz fejlesztésén – ez az eredetileg tervezett csapat létszámának ötszöröse. Úgy tűnik, hogy a technikai problémák a távcső teniszpálya méretű nappajzsával kapcsolatosak.

A James Webb űrtávcső fejlesztésére azért kell ekkora figyelmet fordítani, mert elegendő lehet egyetlen alkatrész meghibásodása, hogy az egész misszió kudarcba fulladjon. A mérnököknek ugyanis nem lesz lehetőségük arra, hogy a küldetés elindulása után javítsák a szerkezetet.

A távcső készítése eddig nem mondható sikertörténetnek. A fejlesztés óriási költségeket emésztett fel, az indítás kitűzött időpontját pedig többször csúsztatni kellett. Eredetileg 500 millió dolláros költségvetéssel és 2007-es felbocsátással számolt a NASA,

mára azonban tizenhatszorosára nőttek a költségek, az indítás pedig legkorábban 2019 márciusa és júniusa között történhet meg.

Ha végre sikerül felbocsátani a JWST-t, hatalmas segítség lesz a csillagászok számára. A Hubble űrtávcső utódjaként emlegetett szerkezet többek közt az exobolygók vadászatába, illetve az égitestek légköri elemzésébe is bekapcsolódhat.

(Kiemelt kép: NASA/Northrop Grumman)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.