Tudomány
An older communications satellite sits abandoned, but in good condition looking into the starry night sky.

Már ebben az évszázadban felfedezzük a földönkívülieket – állítja egy kutató

24.hu
24.hu

2018. 03. 27. 07:20

Jill Tarter, a SETI Intézet egyik vezető kutatója szerint legkésőbb 2100-ban fogjuk felfedezni az első idegen létformákat.
Korábban a témában:

Jill Tarter a Floridai Műszaki Intézetben tartott, A Cosmic Perspective: Searching for Aliens, Finding Ourselves című előadásán fogalmazta meg a fenti állítást – írja az IFLScience.

A szakértő a SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence, azaz a Földön Kívüli Intelligencia Keresése) Intézet Bernard M. Oliver Székének vezetője. Tarter célja az, hogy az efféle figyelemfelkeltő előadásokkal növelje az ATA (Allen Telescope Array) támogatóinak számát.

Úgy gondolom, hogy ebben a században fel fogjuk fedezni az életet a Földön túl

– mondta Tarter hallgatóságának. A kutató szerint az idegen életet biológiára vagy technológiára utaló nyomok segítségével azonosíthatjuk majd a Naprendszerben vagy azon kívül, az exobolygókon.

A TRAPPIST-1 rendszerének fantáziarajza (kép: ESO/M. Kornmesser)

A SETI Intézet a NASA saját programjának indulása után magánszervezetként folytatta munkáját. Az intézet az elmúlt években az ATA segítségével mintegy 20 000 közeli csillagot vizsgált meg mesterséges jelek után kutatva. A szakértők bíznak benne, hogy a távcső fejlesztésével még pontosabb méréseket végezhetnek.

Tarter szerint már megtervezték a teleszkóp a második generációs műszereit, most pedig megpróbálják összegyűjteni a megvalósításhoz szükséges összeget. A szakértő úgy véli, hogy a SETI számára kiemelten fontosak a fejlesztések, hiszen egy generációkon átívelő kutatásról van szó.

IDL TIFF file
Az eddigi legnagyobb elemzés sem mutatta ki az idegen civilizációk jelét
Ez persze nem jelenti azt, hogy az intelligens földönkívüliek nem is léteznek.

Az intézet az ATA átalakítása mellett a Laser SETI létrehozásán is dolgozik. Ezen program célja az, hogy az idegen civilizációk által létrehozott lézerek nyomát keressék az éjszakai égbolton. Ehhez 96 kamerát helyeznének el a Föld 12 különböző pontján, melyek látható és infravörös fényben folytatnának megfigyeléseket.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.