Tudomány

Már ebben az évszázadban felfedezzük a földönkívülieket – állítja egy kutató

Jill Tarter, a SETI Intézet egyik vezető kutatója szerint legkésőbb 2100-ban fogjuk felfedezni az első idegen létformákat.

Jill Tarter a Floridai Műszaki Intézetben tartott, A Cosmic Perspective: Searching for Aliens, Finding Ourselves című előadásán fogalmazta meg a fenti állítást – írja az IFLScience.

A szakértő a SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence, azaz a Földön Kívüli Intelligencia Keresése) Intézet Bernard M. Oliver Székének vezetője. Tarter célja az, hogy az efféle figyelemfelkeltő előadásokkal növelje az ATA (Allen Telescope Array) támogatóinak számát.

Úgy gondolom, hogy ebben a században fel fogjuk fedezni az életet a Földön túl

– mondta Tarter hallgatóságának. A kutató szerint az idegen életet biológiára vagy technológiára utaló nyomok segítségével azonosíthatjuk majd a Naprendszerben vagy azon kívül, az exobolygókon.

A TRAPPIST-1 rendszerének fantáziarajza (kép: ESO/M. Kornmesser)

A SETI Intézet a NASA saját programjának indulása után magánszervezetként folytatta munkáját. Az intézet az elmúlt években az ATA segítségével mintegy 20 000 közeli csillagot vizsgált meg mesterséges jelek után kutatva. A szakértők bíznak benne, hogy a távcső fejlesztésével még pontosabb méréseket végezhetnek.

Tarter szerint már megtervezték a teleszkóp a második generációs műszereit, most pedig megpróbálják összegyűjteni a megvalósításhoz szükséges összeget. A szakértő úgy véli, hogy a SETI számára kiemelten fontosak a fejlesztések, hiszen egy generációkon átívelő kutatásról van szó.

Az eddigi legnagyobb elemzés sem mutatta ki az idegen civilizációk jelét
Ez persze nem jelenti azt, hogy az intelligens földönkívüliek nem is léteznek.

Az intézet az ATA átalakítása mellett a Laser SETI létrehozásán is dolgozik. Ezen program célja az, hogy az idegen civilizációk által létrehozott lézerek nyomát keressék az éjszakai égbolton. Ehhez 96 kamerát helyeznének el a Föld 12 különböző pontján, melyek látható és infravörös fényben folytatnának megfigyeléseket.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik