Tudomány

Azt hitték, elveszett görög városra leltek, de nagyon benézték

Egyszerű geológiai folyamat eredményeként alakultak ki azok a víz alatti formációk, amelyeket eleinte egy elveszett görög város maradványainak hittek - derült ki a Kelet-Angliai Egyetem és az Athéni Egyetem közös kutatásából.

Amikor a búvárok kikövezett padlókhoz, udvarokhoz és oszlopsorokhoz hasonló leleteket fedeztek fel a nyugat-görögországi Zákinthosz szigetének közelében, azt hitték, hogy egy szökőárban odaveszett civilizáció romjait találták meg.

A Marine and Petroleum Geology című folyóiratban közölt legfrissebb eredmények szerint azonban a terület egy geológiai folyamat eredményeként jött létre az ötmillió évvel ezelőtt kezdődött pliocén földtörténeti korban.

A területet palack nélkül merülő búvárok fedezték fel, és elsőre úgy tűnt, hogy egy tengerbe veszett ókori kikötőt találtak

– idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál a tanulmányt vezető Julian Andrewst, a Kelet-Angliai Egyetem munkatársát.

A szakember szerint ugyanakkor meglepő volt, hogy a köralakú oszloptalapzatokhoz és kikövezett padlókhoz hasonló leleteken kívül a hajdani élet semmilyen egyéb jelére nem bukkantak, például edényekre.

A kutatócsoport alaposan megvizsgálta a 2-5 méter mélyen fekvő formációk ásványianyag-tartalmát és szerkezetét. Andrews szerint az oszloptalapzatoknak hitt fánkszerű képződmények a tengerfenéki metánkiszivárgásoknál bekövetkező ásványosodás eredményei.

Sekély vízben nagyon ritkán találkozni ilyen jelenséggel. Ehhez hasonló felfedezéseket több száz, de gyakran több ezer méteres mélységben szoktak tenni

– mondta Julian Andrews. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik