Tudomány

Fókákkal szelfizni tilos és életveszélyes!

A kedves tengeri emlősöknek meglehetősen erős állkapcsuk van, és nem veszik jó néven, ha a kölykeikkel kokettálunk.

Közeleg a nyár, ilyenkor sokan tervezik, hogy a tengerparton töltsék jól megérdemelt pihenésüket. Márpedig, aki a strandra megy, az tengeri állatokkal is találkozhat – például bébifókákkal. Sajnos, ahogy arról az interneten terjedő szelfik is tanúskodnak, a gombszemű apróságok láttán sokan azonnal a telefonjuk után nyúlnak, hogy készítsenek egy-két Instagramra termett fotót a kis állatokkal.

Pedig a fókaszelfi veszélyes is lehet – ahogy arról az Egyesült Államok Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Igazgatóságának (NOAA) közleménye is tanúskodik.

A NOAA arra kéri a vakációzókat, hogy ne készítsenek fotókat a kisfókákról, sőt, ha tehetik maradjanak legalább ötven méreres távolságban tőlük.

Ha túl közel megyünk egy vadon élő állathoz, azzal saját magunkat – és az állatot – is veszélybe sodorhatjuk. A fókáknak erőteljes állkapcsuk van, és maradandó sérüléseket okozhatnak. Több olyan esetről is tudunk, amikor emberek komoly sérüléseket szenvedtek, mert fotózás közben túl közel merészkedtek az állatokhoz

– írták.

A NOAA hangsúlyozta, hogy a fókasimogatással az állatoknak is árthatunk. A nőstényfókák nagyon bizalmatlanok, és ha azt látják, hogy emberek sürgölődnek a kölykeik körül, könnyen magukra hagyhatják őket.

A legjobb, amit tehetünk, hogy elkerüljük az állatokat, és a háziállatainkat sem engedjük a közelükbe, hogy az anyafóka nyugodtan visszatérhessen hozzájuk

– hangsúlyozta Mendy Garron, a NOAA egyik vezető munkatársa.

Szóval ha nyaralás közben véletlenül fókaközelbe kerülünk, jobb, ha letesszük a szelfibotot, és ahelyett, hogy szabadjára engednénk a bennünk élő amatőr természetfotóst, inkább élvezzük a napsütést a strandon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik