Tudomány

Tatárjárás: a mongolok a rossz idő miatt vonulhattak ki Magyarországról

24.hu
24.hu

2016. 05. 31. 20:24

Egy új elmélet szerint Batu mégsem azért fordult vissza 1242 tavaszán, hogy odaérjen a kánválasztásra.
Korábban a témában:

A történészek évszázadok óta vitatkoznak azon, hogy mi lehetett az oka annak, hogy a diadalmas mongol hadsereg 1242 márciusában váratlanul kivonult Magyarországból, véget vetve ezzel a hírhedt tatárjárásnak.

A mongolok 1241-42-es pusztítása nyomán az ország lakosságának fele (nagyjából 1,5 millió ember) elpusztult, és nagyon úgy tűnt, hogy semmi sem állíthatja meg Batu kán Ázsia jelentős területeit és egész Oroszországot leigázó seregét. Színleg tehát semmi okuk nem volt arra, hogy leállítsák a hadjáratot – mégis sarkon fordultak, és visszalovagoltak Oroszországba.

A kutatók egy része szerint Batu kán visszavonulásának az volt az oka, hogy hírt kapott Ögödej nagykán haláláról, és még idejében vissza akart érni az uralkodóválasztására. Mások azonban vitatják ezt az elméletet, szerintük a kánválasztásra csak 1246-ban került sor, és Batu el sem ment rá.

Két történész most azt állítja, sikerült megfejteniük történelem ködébe vesző a rejtélyt. Ulf Büntgen, a Svájci Szövetségi Kutatóintézet és Nicola Di Cosmo, az amerikai Institute for Advanced Study kutatója a Nature-ben megjelent tanulmányukban azt írják, a mongolok visszakozásának valódi oka a rossz időjárás volt.

A dús füvű ázsiai és orosz sztyeppéken bőséges legelni való akadt a mongolok lovai számára. Igen ám, csakhogy a fák évgyűrűinek vizsgálata és a fennmaradt történelmi dokumentumok azt mutatják, hogy 1242-ben különösen kemény tél sújtotta Közép-Európát, amelyet súlyos árvizek követtek.

Emiatt a lovak alig találtak maguknak táplálékot, ráadásul a felázott földek és a megáradt folyók a továbbhaladást is nagyon megnehezítették.

Büntgen és Di Cosmo szerint ez volt az oka a visszavonulásnak: a mongolok egyszerűen úgy érezték, hogy ilyen körülmények között nem éri meg a vesződséget a hadakozás.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.