Tudomány

Mobilapp vezet körbe Észak-Koreában

A mindenre elszánt, kíváncsi utazók számára a “Remete-királyságnak” is nevezett ország egy új mobilalkalmazással igazán izgalmas úticél lehet.

Az új North Korea Travel App érdekes információkkal és tanácsokkal segíti a kalandvágyókat a szigorúan ellenőrzött ország felfedezésében.

A mobilalkalmazás főként amerikai utazóknak lehet hasznos. Az Egyesült Államok és Észak-Korea viszonya évek óta közismerten igen feszült; az élet minden területén gyakori az amerikaellenes propaganda. Nemrég az állami hírügynökségben Barack Obama elnököt “kártékony fekete majomnak” nevezték.

Az új alkalmazás, a The Huffington Post, szerint a vízum beszerzésétől, a nevezetességeken át a vendéglátóhelyekkel bezárólag számos hasznos tanáccsal szolgál. Egy brit weboldal rukkolt elő vele, így mentes a kormányzati propagandától.

A Huffington Post tesztelte az alkalmazást, és megosztott belőle pár igen érdekes információt, amely kellemesebbé teheti az utazást Észak-Koreába.

Nem árt megajándékozni kísérőinket

Az amerikai látogatókat az országban mindenhová legalább két helyi vezető kíséri. Az app azt javasolja a turistáknak: bátran ajándékozzák meg őket. A szeszes ital mindig jó ötlet; a különböző bizsuk, egyéb apró figyelmességek után pedig a helyiek talán jobban megbíznak a látogatókban. Buszvezetők számára kiváló választás lehet az országban kapható lehető legdrágább alkoholmárka.

Egy rossz kérdés könnyen lehet zavarba ejtő

Az app többször is óva int attól, hogy Észak-Koreában turistaként valaki bármire is egyedül vállalkozzon. Figyelmeztet továbbá: nem ildomos tabunak számító témákról, például az ország történelméről érdeklődni; az így kikényszerített válasz komoly veszélyt jelenthet az észak-koreai kísérőkre.

“A túristacsoport bármely, nem odaillő viselkedéséből az a következtetés vonható le, hogy kísérőink hibáztak. Ennek következménye komoly büntetés lehet számukra” – jelzi az alkalmazás.

Ha ügyesek vagyunk, átcsempészhetjük fotóinkat a határon

Ha az ország vezetőit ábrázoló hatalmas szobrokat fotózzuk, figyeljünk arra, hogy a képen a teljes alkotás látszódjon, mivel tabunak számít, ha valamelyik testrészük lemarad. Elutazás előtt a határon néha ellenőrizhetik a fényképezőgépünket. Így sok látogató csak pár, ártalmatlan fotót tartalmazó memóriakártyát hagy a gépében, és az “igaziakat” egy mp3- lejátszón „csempészi” át a határon.

A cirkusz is merő propaganda

Az app népszerű látványosságként ajánlja a demokratikus néphadsereg cirkuszát, melyben állatok igen ritkán lépnek fel. Ám egy-egy amerikaellenes bohóc-show kihagyhatatlan attrakció.

Csak két kávézó működik az egész országban

Az alkalmazás ennyit sorol fel csupán; persze, biztosan van azért több is. csak nem a külföldieknek.

Gyárak bezzeg vannak

Nem kevesebb, mint tizennégyet sorol fel közülük. Észak-Korea „híres” műtrágyagyárától kezdve egy nehézgépgyárig, ahol állítólag még helyi forradalmi múzeum is található.

Jobb külföldiként kórházba kerülni

A külföldi vendégek egészségügyi ellátására a helyiektől eltérően nagyobb gondot fordít Észak-Korea: a számukra rendelkezésre álló kórházak jobban felszereltek. Fényűző privátszobákkal rendelkeznek (bár a “fényűző” elég relatív kifejezésnek számít Észak-Koreában) – jelzi az app.

Minden arannyá vált a “Kim-család” kezei között

A Kyongsong Múzeumban áll az a ház, melyben Kim Dzsongil gyermekként néhány éjszakát eltöltött. Az app szerint ugyan látogatók ide nem mehetnek be, de a kísérők szívesen kinyitják az ablakokat, így a látogatók bekukkanthatnak és fotózhatják – akár a Kim-család evőeszközeit is.

Kim Dzsongil nyilvánosan csupán hét szót mondott

Az alkalmazás megemlíti, hogy a Kim Ir Szen-tér volt az a hely, ahol az jelenlegi állami vezető, Kim Dzsongun apja, a korábbi diktátor Kim Dzsongil elmondta egész regnálása alatti egyetlen, ismert, hét szóból álló nyilvános beszédét. Szavai a következőek voltak: “Dicsőség a hős koreai néphadseregnek!”

A helyi idegenvezetők valószínűleg tudják az igazságot

Az Észak-Koreai vezetőknek sajátos a történelemfelfogásuk. Ez az, amit a helyi kísérők a külföldi látogatókkal megosztanak. Az app példaként említi, hogy a kísérők valószínűleg tisztában vannak vele, hogyan zajlott valójában a koreai háború; de azt a turistáknak ebben a formában nem mondhatják el – saját érdekükben. (Persze az is elképzelhető, hogy fogalmuk sincs a teljes igazságról.)

Elképzelhető, hogy a külföldiek hotelszobáit a közelmúltban lehallgatták

Az alkalmazás jó pár, az észak-koreai szállodákat érintő érdekességet emel ki. Például azt, hogy az ország északkelet, keleti felében néhány hotel egyáltalán nem fogad amerikai vendégeket. Ennek oka „ismeretlen”. Érdekes az is, hogy régebben a vendégszobákat vélhetően bepoloskázták (főként néhány fontosabb látogatóét); de valószínűleg ma már nem kémkednek közönséges turisták után.

Végre, valami megnyugtató hír is érkezik Észak-Koreából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik