Tudomány

Klímaváltozás: kifutunk az időből

föld bolygó (föld bolygó)
föld bolygó (föld bolygó)

Már 95 százalék, hogy az emberiség a felelős az éghajlatváltozásért.

Az ENSZ klímavédelmi szakértői testülete, az IPCC ugyan módosította az üvegházhatást okozó gázok történelmi kibocsátására vonatkozó szeptemberi becslését, de a következtetés nem változott: vészesen fogy az idő a globális felmelegedés megállítására.

A Varsóban hétfőn kezdődött klímavédelmi konferencián az ENSZ következő, két év múlva, 2015-ben Párizsban megkötendő klímaváltozás elleni egyezményét készítik elő 194 ország és az Európai Unió képviselői. Az értekezlet november 11-től 22-ig tart.

Az ENSZ támogatásával működő Éghajlat-változási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) elnöke Rajendra Pachauri a módosított kibocsátási előrejelzésekről szólva a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy ezek nem befolyásolják a testület jelentésének végkövetkeztetését, amely szerint hőhullámok, szélsőséges időjárási jelenségek, áradások növekvő számára és a tengerszint emelkedésére kell számítani az elkövetkező években-évtizedekben.
Annak valószínűsége azonban, hogy az 1950 óta bekövetkezett klímaváltozás az emberiség tevékenységének tulajdonítható, 95 százalékra nőtt a 2007-es tanulmányban rögzített 90 százalékáról.

Nincs sok hátra

Az IPCC 531 milliárd tonnáról 515 milliárd tonnára csökkentette az 1861 és 1880 között kibocsátott szén-dioxid mennyiségére vonatkozó szeptemberi becslését, az 1750-től kibocsátott kumulatív mennyiséget pedig 545 milliárd tonnáról 555 milliárd tonnára emelte. A globális szén-dioxid-kibocsátás a testület szerint jelenleg évi 10 milliárd tonnára tehető.

Az IPCC szerint az 1861-1880-as tétel felett a világ már teljesítette annak az ezer milliárd tonnás szén-dioxid-kibocsátásnak több mint a felét, amit több mint kétharmados valószínűséggel a légkör még kevesebb mint két fok Celsius globális felmelegedéssel el tud viselni.

Szakértők szerint már alig néhány évtized van hátra a határérték eléréséig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik