Tudomány

Lavinakutatók dolgoznak a finomabb fagyin

Feladatuk annak megállapítása, hogy miként változik a jégkrém szerkezete, miközben háztartási fagyasztóban tárolják.

Kísérleteikben a lavina kialakulásában kulcsfontosságú jégkristályok szerkezetének meghatározásához használt röntgenkészülékkel vizsgálták a jégkrémből vett mintákat. A Nestlé azt reméli, hogy ezzel sikerül feltárni a pontos körülményeket, amelyek mellett a jégkristályok képződnek és növekednek, ugyanis amikor a növekedő jégkristályok elérnek egy bizonyos méretet, megváltoztatják a jégkrém textúráját, amitől az ízélmény is megváltozik.

A kutatásokat a cég szakemberei a svájci Davosban működő Hó- és Lavinakutató tudósaival közösen végezték. Az intézetben lévő röntgentomográfiás berendezés azon kevesek egyike, amellyel képet lehet készíteni fagypont alatt a jégkristályok szerkezetéről.

A vizsgálatokból kiderült, hogy elsősorban a fagyasztószekrények változó hőmérséklete okozhatja a fehér jégkristályok kiválását a jégkrém felületén. Az elvi mínusz 18 Celsius-fok ugyanis csak átlagos hőmérséklet, valójában néhány fokkal mindkét irányban ingadozik, ezért a fagylalt egy része felolvad, majd újból megfagy. A többszöri felolvadás és megfagyás nyomán a jégkristályok egyre nagyobbak lesznek, végül már rontják a jégkrém élvezeti értékét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik