Tudomány

A jövő jégkrémje tej nélkül

Laktózérzékenyek számára jégkrémet még csak most sikerült gyártani. A tejcukrot helyettesítő anyagot egy növényből vonták ki.

Különleges növényi alapú fagylaltot mutattak be Londonban. A desszert különlegessége, hogy a német Fraunhofer Intézet mérnökei fejlesztették ki a benne található tejhelyettesítőt a csillagfürt nevű növény kivonatából.

A csillagfürt a pillangósvirágúak családjába tartozik. A növényi magvak jó minőségű fehérjéket tartalmaznak, melyek nagyon hasonlóak a tejéhez. A szója a csillagfürthöz képest a kutatók szerint alulmarad, képtelenség általa igazi krémes fagylaltot előállítani.

A növényi fagylalt titka így a csillagfürtben rejlik. Eddig csokoládé, vanília, cseresznye és eper ízekben keverték ki, és a virág latin elnevezése nyomán a Lupinesse nevet viseli.

A laktóz intolerancia során az ételekből a laktáz enzim hiánya miatt nem tud felszívódni a bélben a tejcukor azaz laktóz, a bélcsatornában marad, ami erős hasi görcsökkel, szelekkel járó vizes hasmenés alakul ki. A tejcukor érzékenyek számára a tej lényegében méreg.

Közép-Európában a lakosság 30 százalékát sújtja. Míg az északi országokban a populáció 15 százalékát érinti, addig a mediterrán térségekben 70% lehet a betegséggel küzdők aránya.

Kétféle módon alakulhat ki a laktáz enzim hiánya: velünk születhet vagy a vékonybelek nyálkahártyájának sérülése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik