Tudomány

Egyetlen dobbanásból megállapítható a szívritmuszavar

Egy amerikai kutatócsoport az eddig használt echokardiográfiás ultrahangnál ötször gyorsabb eljárást fejlesztett ki.

Az Elisa Konofagou és munkacsoportja által használt új technika néhány négyzetmilliméternyi területen ábrázolja a mozgást, ami a másodperc törtrésze alatt történik a szív egyes részein. Ez lehetővé teszi, hogy bemutassa: a szív egyes részei mikor és milyen gyorsasággal követik a bioelektromos ingert, milyen sebességgel húzódik össze mind a négy szívüreg.

Az elektromechanikus hullám képalkotás (EWI) azért rendkívüli, mert egyetlen szívösszehúzódás során megadja mindezen információkat.

A szív összehúzódása azt a bioelektromos ingert követi, mely az ökölnyi izomcsomó ingerképző helyéről indul el és az EWI ezt a másodperc milliomodrészének eseményét teszi láthatóvá. A modern diagnosztikus eljárás mindezt ultrahang alkalmazásával változtatja képpé.

A kutatók szerint az új technika különös értéke az, hogy szabálytalan szívműködés esetén is teljes mértékű tájékoztatást nyújt. A leggyakoribb szívritmuszavar a pitvari remegés, amikor a szív felső része, a pitvar nem ritmusos összehúzódásokat végez, hanem remeg, fibrillál. A pitvarfibrilláció az életkor előrehaladásával mind gyakoribb.

A Columbia Egyetemen kutató Konofagou idézi azt a statisztikát, amely szerint ez a ritmuszavar az agyi katasztrófa esetek 15-20 százalékáért felelős és ennek kezelése az Egyesült Államokban évente hétmilliárd dollárba kerül. Ha az ilyen szabálytalan szívműködés diagnosztikájában egy új, olcsó módszer bevezethető, az a betegek tízezreinek életét mentheti meg és az egészségügyi költségeket is jelentősen csökkenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik