Tudomány

Szívbillentyűcsere a mellkas feltárása nélkül

Jelentősen javulhat a szívbillentyűműtétek eredményessége, ha a katéterrel végzett beültetés válik általánossá

Az egyik gyakori keringési probléma a szív főverőerében található billentyű meszesedése – a megoldás általában a billentyű cseréje szokott lenni. Azonban a mellkas ehhez szükséges megnyitása, a szegycsont kettévágása nagyon megterheli a szervezetet, nem alkalmazható minden betegnél.

Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem városmajori klinikai tömbjének vezetője a Népszabadságnak elmondta, hogy az új beavatkozásra olyan betegeknek van szükségük, akik annyira rossz állapotban vannak, hogy nem bírnának ki egy nyitott szívműtétet. Ehhez az eljáráshoz ráadásul elegendő lehet a felszínes altatás és nincs óriási műtéti heg.

A Semmelweis Egyetem szívklinikai központjában a közelmúltban három, az országos kardiológiai intézetben pedig már öt ilyen beavatkozás történt.

Az eljárás lényege, hogy egy ceruza vastagságú csövet, szívkatétert vezetnek be a comb verőerén át a szívbe. Maga a műbillentyű rozsdamentes fémkeretben lévő, rugalmas szövet, ezt vezetik fel a szívkatéterrel a beszűkült, természetes billentyűhöz. Amint az eszköz eléri ezt a helyet, egy kis ballon kinyitásával a mesterséges szerkezet a régi billentyű helyére illeszti az újat.

A beavatkozás körülbelül ötmillió forintba kerül, ami nagyobb összeg a hagyományos szívműtétek áránál – most körülbelül 1,5 millió forintot fizet a biztosító. Ha azonban nemcsak a műtét árát, hanem az azt követő kórházi kezelést, gyógyszereket is fölszámolják, és ezt vetik össze az új technológia költségeivel, akkor a katéteres billentyűcsere egyértelműen a hatékonyabb eljárás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik