Tudomány

Itt még a hegynek is füle van (1941)

Kondács Fanni
Kondács Fanni

2011. 10. 31. 08:12

Dél-Dakota, 1941. október 31. – 14 év után végre elkészül Washington, Jefferson, Lincoln és Roosevelt arcmása a Rushmore-hegyen.

A hegyoldalba vésett majd’ 20 méter magas elnöki fejek ötletével egy dél-dakotai történész, Doane Robinson jött fel az 1920-as évek elején. A projekt célja az volt, hogy fellendítsék az állam turizmusát, az eredetileg kiválasztott helyszínt – a Fekete-hegyek között található Tűhegyeket – azonban a végrehajtó szobrász, Gutzon Borglum ellenezte, mondván, az Államok négy legnagyobb elnökének grandiózusabb megoldás és helyszín dukál. Borglum volt az, aki aztán kiválasztotta az 1745 méter magas Rushmore-hegyet – főleg a hegy finomszemcsés, könnyen faragható gránitfala miatt.

Borglum először egy 1:12 méretarányú gipsz maketten tervezte meg az elnökök szobrait, majd 1927. október 4-én, több mint 400 munkás segítségével nekilátott a mű kifaragásának. A munkálatok alatt a hegyoldalból durván 450 000 tonna követ hasítottak le, a többségét dinamit segítségével – fúrót és vésőt csak a legvégső fázisban használtak. Noha a makett viszonylag jó támpontot adott neki a várható végeredmény és az összkép tekintetében, Borglum nem volt hajlandó egyszerre nekilátni a fejek kifaragásának. Inkább egyesével alkotta meg az arcképeket, adott esetben menet közben változtatva az eredeti terveken – így történt, hogy Jefferson és Washington a kezdeti elképzeléshez képest „helyet cseréltek” a hegyoldalon.

rushmore2 (rushmore)

Borglum a munkálatok vége előtt, 1941 márciusában meghalt, így az emlékművet végül a fia irányításával fejezték be 1941. október 31-én – elsősorban pénzhiány miatt. Az eredeti tervekben ugyanis nemcsak az elnökök fejei szerepeltek – Borglum a négy elnök teljes felsőtestét is beleálmodta a gránitba, a második világháború azonban közbeszólt, a Kongresszus pedig megvonta a grandiózus projekt támogatását.

A Rushmore-hegyi emlékmű már a tervezési fázisban az Államok egyik legellentmondásosabb műemlékének bizonyult. Problémás volt egyrészt a helyszín – valamint a tény, hogy amerikai elnököknek adóznak annak a földnek a kellős közepén, ami száz évvel korábban még a Lakota indiánok fennhatósága alá tartozott, és a bennszülött amerikaiak számos hősüknek emeltek szobrot a környéken. Ezt a meglehetősen kirekesztő és rasszista képet árnyalta tovább az, hogy Borglum aktív tagja volt a Ku Klux Klánnak. Az is indulatokat keltett, hogy a projektet jóváhagyó Kongresszus a szobrász belátására bízta, hogy melyik négy elnök került majd fel a hegyoldalra – csak annyit kötöttek ki, hogy George Washington mellett két demokrata, és egy republikánus elnöknek kell szerepelnie.

Ma a Rushmore-hegy éves szinten több mint kétmillió látogatót vonz a világ minden tájáról – a tömegek igényeinek kiszolgálására pedig egy egész központot létesítettek az emlékmű körül. És  akárcsak a kezdetekben, a hegy még mindig áldozatául esik a költségvetési megszorításoknak – olyannyira, hogy az emlékmű tisztítását és zúzmótlanítását csak hat-hét évente egyszer hajlandó a szövetségi állam végrehajtatni.

Halloween alkalmából pedig:

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.