Tudomány

Búcsút inthetünk a relativitáselméletnek?

Az Európai Részecskefizikai Laboratórium a fény sebességénél is gyorsabb szubatomi részecskéket fedezett fel - Einstein nem boldog.

Ugyanis amennyiben a kísérletet más kutatócsoportoknak is sikerül megismételniük, úgy ezek a fénynél is gyorsabb neutrínók megdöntik a relativitáselméletét, ami nem csak Einsteint szomorítaná el, mivel elmélete a modern fizika alapja.

A kísérleteket a CERN svájci és olaszországi laboratóriumaiban folytatták le, a neutrínók 300 006 kilométeres másodpercenkénti sebességgel haladtak, ami éppen meghaladja a fény sebességét.

A neutrínókat a CERN genfi laboratóriumából a 732 kilométerre lévő Gran Sasso laboratóriumába továbbították a föld alatt.

James Gillies, a CERN szóvivője elmondása szerint a legtöbb ember úgy érzi, ez nem lehet helyes. Az eredmények úgy meghökkentették a kutatókat, hogy felkérték amerikai és japán fizikus kollégáikat, igazolják tőlük függetlenül a mérést, mielőtt a felfedezést hivatalosan is bejelentenék.

A versenytárs amerikai Fermilab kutatói Chicagóban ígéretet tettek rá, hogy azonnal megkezdik a munkát. A chicagói csapat egyébként 2007-ben már tapasztalt hasonló, fénysebességnél gyorsabb hatást, ám akkor a hibahatár nagyobb volt annál, hogy igazolt eredménynek tekinthessék a kapott adatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik