A Montpellier-ben működő biorégészeti és környezetvédelmi központ kutatói először találtak a 2500 éves múltra utaló jeleket.
A Human Ecology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a régészek egy a Krisztus előtti V. századból származó házban, egy kerámiaedényben és egy kútban égetett és erjesztett árpát találtak.
A kutatók szerint a hobbi sörfőzők az árpát csíráztatták, majd a magok szárításával és megpörkölésével állították meg a folyamatot. Köszörűkővel szétzúzták a magokat, hogy malátát állítsanak elő. Ezt vízzel keverték és edényekben erjesztették. Ez az eljárás nagyban hasonlít ahhoz, amit ma is alkalmaznak a sörfőzés során.
“A családok nagy valószínűséggel maguknak készítették a sört. Ez feltehetőleg egy helyi és nagyon régi hagyomány volt” – mondta el a tanulmány vezetője, Laurent Bouby. A bortermelést ezzel szemben a Dél-Franciaországban élő emberek a Földközi-tenger egyéb régióiból bevándorló telepesektől tanulták.