Tudomány

Ókori “country club” volt Heródes színháza

Heródes pazar színházát tárták föl Izraelben. Sivatagi medencék és fürdők szolgálták az uralkodó kényelmét.

Ehud Netzer, a jeruzsálemi Héber Egyetem régésze szerint a színházterem újabb bizonyítékkal szolgál Heródes kifinomult, s egyben extravagáns ízlésére. Erről tanúskodik az a 400 férőhelyes létesítmény az uralkodó téli palotája mellett épült a Júdeai-sivatagban.

Kr.e. 15 táján Heródes a színház dekorálását római művészekre bízta, akik a falakat csodaszép freskókkal és alabástromgipsz domborművekkel ékesítették.

A falak felső részén “ablakokat” festettek, “amelyeken” keresztül a sivatag kellős közepén lélegzetelállító “kilátás” nyílt a “folyóra”, a “tengerre”, valamint a hullámokat szelő hajókra.

Ehud Netzer a létesítményt egyfajta ókori country clubként jellemezte, ahol medencék, fürdők, valamint akvaduktok táplálta kertek szolgálták az uralkodó kényelmét.

A régészeti leletek tanúsága szerint a színház rövid ideig létezett, az épületet lerombolták, hogy megőrizzék a mesterséges hegycsúcs kúp alakú formáját.

I. (Nagy) Heródes

Nagy (I.) Heródes (Kr. e. 73. – Kr. e. 4.) a Római Birodalom kliens királyságaként létező Júdea királya volt Kr.e. 37. és Kr.e. 4. között, akinek nevéhez nagyszabású építkezések fűződtek.

Az expedíció 2007-ben kezdte meg a 700 méteres mesterséges “hegycsúcson” épült palota feltárását.

Ajánlott videó