Tudomány

Így főzték a 2500 éves sört

24.hu
24.hu

2011. 01. 17. 11:21

Tejben áztatták, sárgarépával és beléndekkel ízesítették a kelták italaikat a vaskori ünnepségekre.
Korábban a témában:

Szerettek ünnepelni a korai kelta uralkodók. Az ünnepekre pedig nagy mennyiségű sört kellett előállítani, ezért már a vaskorban is létesültek sörgyárak – derül ki egy új kutatásból, mely árpaszem maradványokból következtetett a több ezer éves sör receptjének titkaira.

A gabonaszemeket Eberdingen-Hochdorfban egy 2550 éves település feltárásakor találták meg egy nagyobb árokban. A kutatók szerint itt egykor egy “ókori sörgyár” üzemelhetett. Hans-Peter Stika stuttgarti kutató szerint az itt talált gabona-maradvány, kiváló minőségű összetevője lehetett a 2500 éves alkoholos italnak.

A kelták az árpát speciálisan épített vájatokban csíráztatták. Néhány gabonaszemet megpörköltek, hogy a sörnek füstözt ízt adjon. A szemeket továbbá tejben áztatták, a tejsav baktériumok savanyú kölcsönöztek az innivalónak. Ellentétben a modern sörökkel – melyeket virágokkal és komlóval ízesítenek – a kelták fekete ürmöt, sárgararépát és beléndeket kevertek italukba.

Wisconsin-Milwaukee Egyetem antropológusa rekonstruálni szeretné a kelták sörfőző módszereit. A most megtalált sörmaradványok nem a legelsők a történelemben. Az első sörkészítésre utaló nyomok több mint ötezer évesek, a Közel-Keletről, a mai Örményország területéről származnak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a vaskori sörről – angolul (Science News)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nikola Gruevski, Macedonia's former Prime Minister and former leader of the opposition VMRO DPMNE party, arrives at a courthouse in Skopje on January 24, 2018 for his trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.