Tech

Így hűtheti otthonát légkondicionáló nélkül

demaerre / Getty Images
demaerre / Getty Images
Nem akar szűnni a kánikula hazánkban, és légkondicionáló nélkül egyre kiállhatatlanabb az élet. Ám azok is enyhíthetnek a forróság okozta kínokon, akik nem rendelkeznek ilyen berendezéssel. Mutatjuk, hogyan.

Minél hosszabb ideje tart, annál elviselhetetlenebb a Magyarországon jelenleg is tomboló kánikula. Már csak távoli emlék, milyen is az, amikor nappal 30 Celsius-fok alá esik a hőmérséklet, és az előrejelzések szerint sok idő fog eltelni, mire újra megtapasztalhatjuk.

Ez a hőség hosszú távon már-már kibírhatatlan, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is azt ajánlja, hogy ilyenkor napi több órát töltsünk légkondicionált helyeken. Ezek a berendezések azonban nem elérhetőek bárki számára, mivel – beszereléssel együtt – alsó hangon is több százezer forintba kerülnek. A helyzetet ráadásul az is nehezíti, hogy a klímaszerelőknek nyáron rendkívül sok a munkájuk, így egyáltalán nem biztos, hogy találunk szakembert, aki még a kánikula vége előtt beüzemeli nekünk az eszközt, ha tudtunk venni egyet.

Ennek fényében érdemes lehet alternatív megoldások, praktikák után nézni, lapunk ezekből gyűjtött össze párat, hogy segítse a hőség átvészelését.

A ventilátor nem hűti a levegőt, mégis segíthet

A meleg leküzdésének egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszere valamilyen elektronikai eszköz beszerzése. Ezek közül a legolcsóbb és legegyszerűbben hozzáférhető a ventilátor, amit sok helyen már néhány ezer forintért is megvásárolhatunk. Persze közhely, hogy ezek valójában nem hűtik le a levegőt – sőt, mivel működésük hőt termel, kicsit még melegítik is a szobát – testhőmérsékletünket mégis csökkenthetik.

Szervezetünk izzadással igyekszik hűsíteni testünket, ehhez azonban az is szükséges, hogy verítékünk elpárologjon. Az izzadság párolgása hőt von el a környezetétől, ezzel lehűti a bőrfelszínt, ezt a folyamatot segíti a ventilátor, amely a levegő keringetésével elősegíti a párolgást.

Léghűtő, az olcsó klímaalternatíva

Hatékonyabb választás lehet egy úgynevezett air cooler, vagyis léghűtő beszerzése. Ezek a gépek szintén párologtatással enyhítik hőség okozta szenvedéseinket, azonban a ventilátorokkal ellentétben az egész helyiséget képesek lehűteni, akár 5-15 Celsius-fokkal is. Mellettük szól az is, hogy az olcsóbb modellek már pár tízezer forintért beszerezhetők, így nem jelentenek óriási kiadást.

undefined undefined / Getty Images

Működésük egyszerű: szobánk meleg levegőjét egy hideg vízzel átitatott betéten fújja keresztül, ezzel lehűtve azt. Üzemeltetésükhöz pedig csak annyi szükséges, hogy tartályukba vizet töltsünk, abba pedig jégakkut helyezzünk. Az eszköz ebből a tartályból egy szivattyú segítségével juttatja el a hűs folyadékot a betéthez.

Működési elvükből adódóan ugyanakkor a léghűtők nem teszik lehetővé, hogy szabályozzuk, mennyire akarjuk lehűteni a levegőt, ráadásul ha a levegő páratartalma meghalad egy bizonyos mértéket, hatástalanná válnak, hiszen megszűnik a párolgás.

Hiába hasznos eszközök tehát, a légkondicionálók hatásfokát nem közelítik meg, a mobilklímák viszont igen, hiszen ugyanazon az elven is működnek. Ezek ára 100 ezer forint körül mozog, így hozzávetőlegesen feleannyiba kerülnek, mint egy hagyományos légkondicionáló.

Az egyszerű praktikák is sokat segíthetnek

Persze nem muszáj azonnal műszaki áruházba rohanni, amint egy kicsit kényelmetlenné válik a hőség, hiszen egyszerű praktikákkal is sokat javíthatunk otthonunk hőmérsékletén.

A szakértők azt tanácsolják, ha nem áll rendelkezésünkre klíma, akkor éjszakánként minden ablakot kitárva szellőztessünk. A szobák ajtaját se csukjuk be, ezzel biztosítva levegő áramlását, kereszthuzat kialakítását. Napkelte után viszont érdemes bezárni az összes ablakot, hogy bent tartsuk a hűvöset, és kint a forróságot. Ajánlott leereszteni minden redőnyt, behúzni minden sötétítő függönyt is, hogy a nap sugarai ne melegíthessék fel a helyiségeket.

brizmaker / Getty Images

Ezek mellett saját testünk hőmérsékletét is csökkenthetjük, ha akár naponta többször is langyos vízzel lezuhanyzunk. Bőrünk benedvesítése ugyanis ugyanolyan hatású, mint az izzadás: a testünkről párolgó víz hűsít bennünket. A hideg vizes tussolást viszont jobb elkerülni, hiszen ez az erek összehúzódását eredményezheti, ami éppen a hőleadásban gátolja meg szervezetünket.

Ha viszont egyik módszer sem válik be, keresse fel a Katasztrófavédelem honlapját, amelyen szerepel egy lista az ország légkondicionált helyiségeiről.

Kapcsolódó
Mutatjuk, hogyan élhető túl a hőség vízmérgezés nélkül
Miért visel meg ennyire a meleg, milyen károkat okoz a szervezetünkben és hogyan próbáljuk a lehetőségekhez képest túlélni? Akár szó szerint is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik