Tech

Elképesztő kincseket találtak az indiaiak a Holdon

ISRO / AFP
ISRO / AFP

India űrkutatási programja sikert sikerre halmoz az utóbbi napokban: miután a Csandrajáan-3 küldetés során a Vikram nevű leszállóegység megvetette a lábát az égitesten, a Pragyan holdjáró elkezdett méréseket folytatni, mely során kiderült, milyen a talajhőmérséklet a Hold déli oldalán. Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) közlése szerint most pedig műszereik megállapították, hogy jelen van a kén a Hold felszínén – írja az IFLScience.

A kén mellett a mérések szerint jelen van még a Holdon az alumínium, a kalcium, a vas, a króm, a titán, a mangán, a szilícium és az oxigén is.

A kén jelenléte azért fontos, mert az égitest körüli űrszondák ezt a feltételezést eddig nem tudták megerősíteni. És hogy hogyan azonosítják az anyagokat? Nos, a leszállóegység műszerével lézerfényt lő a vizsgált anyagra, majd az elektromágneses spektrum elemzésével megmondható, hogy milyen annak az összetétele. Ehhez pedig mindössze 1,2 Watt teljesítmény szükséges.

A sorból azonban kimaradt egy fontos anyag, a hidrogén, amire a víz miatt lenne nagy szükség. A vizsgálatok tehát persze folytatódnak. 

A mostani mérés azért is rendkívül fontos, mert a Holdra tartó jövőbeni küldetéseket csak úgy lehet gazdaságossá tenni, ha például a holdbázis építéséhez szükséges anyagokat nem a Földről visszük az égitestre, hanem az ottaniakat használjuk fel. A legjobb hely erre egyébként a Hold déli pólusa, ezért is választotta ezt leszállási pontként India, teszi hozzá a hvg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik