Tech

Bankkártya-adatokra pályázott a Netflix nevével visszaélő alkalmazás

Getty Images
Getty Images

A Google-nek újabb csalóappot kellett eltávolítania a Play Áruházból. A FlixOnline nevű app a Netflix könyvtárához ígért hozzáférést, ráadásul visszaélt a nagy streamingszolgáltató logójával és arculatával is. A Check Point Research biztonsági cég vizsgálatai szerint viszont ingyen sorozatok és filmek helyett kártevőt kaptak a felhasználók az eszközükre.

Miután a netező letöltötte a FlixOnline-t, a telepítés során hozzáférést kellett adnia többek közt az értesítésekhez is. Így vált lehetővé, hogy a malware észrevegye, ha a WhatsAppon keresztül új üzenet érkezett, ekkor pedig automatikusan elküldött másoknak egy bankkártya-adatokat szipkázó felületre vezető linket, szintén ingyenes Netflix-tartalmakkal édesgetve őket.

Ugyan az nem újdonság, hogy a Netflix nevével visszaélnek a kiberbűnözők, Aviran Hazum kiberbiztonsági szakértő szerint ez a terjesztési mód meglehetősen szokatlan és eddig példátlan. Hazum figyelmeztet rá, hogy ugyan a Google Play áruházból azóta már eltűnt a problémás app, más utakon tovább terjedhet újabb csalószoftvereken keresztül. Egyben kifejezte: hogy a kártevő képes volt bejutni a Play Store-ba, komoly aggodalmakat vet fel.

A FlixOnline két hónapon keresztül volt elérhető a Play Store-ban, addig közel ötszázan töltötték le az eszközükre, ha esetleg ön is köztük lenne, távolítsa el azonnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik