Tech

Hamarosan indul az új magyar műhold

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A tervek szerint 2021. március 20-án a kazahsztáni Bajkonurból indítják el a SMOG-1 kisműholdat, az űreszköz egy Szojuz-2 rakétán fog utazni – áll a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem (BME) közleményében. A BME oktatóinak és hallgatóinak közreműködésével készült negyedik magyar műhold az UNISAT-7 olasz műhold fedélzetéről áll pályára. Az orosz rakéta startja itt követhető.

A SMOG-1 a világ első működő 5-ször 5-ször 5 centiméteres (1 PocketQube) méretű kisműholdjának, a SMOG-P-nek az ikertestvére.

Az űreszköz elsődleges feladata a Föld körül mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség, az úgynevezett elektroszmog vizsgálata lesz.

Másodlagos küldetésként egy totál ionizáló dózismérő került a fedélzetre, amellyel a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását vizsgálja az űreszköz. Újdonsága, hogy harmadlagos küldetésként egy fékező hatású mágnesesen veszteséges anyag került a napelemek alá, amely várhatóan lecsökkenti a 18-25 éves pályaélettartamot. Ily módon minimalizálhatják azt az időt, amelyet később a műhold űrszemétként tölt a Föld körül.

Az 1 PocketQube méretű SMOG-1 a BME oktatóinak irányításával, egyetemi hallgatók aktív részvételével, oktatási feladatok keretében, szponzorok támogatásával készült. A felbocsátás költségét a Villamosmérnöki és Informatikai Kar biztosította a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.

Kapcsolódó
Küszöbön áll a magyar műholdgyár beindítása a hazai űripari cég vezetője szerint
A C3S magyar űripari vállalat mára komoly tényezővé vált a piacon.

Az 1PQ méretű, SMOG elnevezésű kisműholdak fejlesztése 2014-ben indult a Műegyetemen. Két repülő példány készült belőlük, amelyek közül az egyik SMOG-P néven 2019. december 6-án kapott startlehetőséget, ez a szerkezet küldetését 2020. szeptember 28-án sikeresen befejezte. A SMOG-1-et 2020. szeptember 6-án Magyarország római nagykövetségének segítségével szállították el Rómába, ahol az Unisat-7 nevű, 32 kilogrammos műhold egyik kidobószerkezetébe került be. Ebben várja, hogy 2021. március 20-án 18 ország 38 műholdjával együtt pályára állítsa 498 kilométeres magasságban egy Szojuz-2 típusú orosz hordozórakéta.

A többlépcsős pályára állítási folyamat miatt a SMOG-1 első jelei a becslések alapján a jövő hét elején érkezhetnek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik