Tech hardverteszt

Az Asus új gépe jó választás, ha játékra keres bivalyerős laptopot

A koronavírus-járvány miatt rengeteg időt töltünk otthon, ilyenkor gyorsan előkerülnek a videójátékok is, és ha nem konzolosok vagyunk, akkor jó, ha van, ami elfuttatja a legújabb játékokat. Van, aki az asztali PC-re esküszik, míg mások szeretik, ha a masina hordozható, megfejelve bika hardverrel. Utóbbi csoport tagjainak lehet megfontolandó az ASUS-tól érkező TUF Gaming A15 laptop, amiben az AMD egyik új, Ryzen 7 processzora pörög, méghozzá egy GeForce RTX 2060 társaságában.

Ha szóba kerülnek a gamer laptopok és az ASUS, az embernek kapásból a Republic of Gamers gépek ugranak be, amikből a gyártó épp a közelmúltban mutatta be a legújabb felhozatalát. A tajvani vállalatnak ugyanakkor van egy másik videójátékos márkája, az (elméletileg) strapabíró(bb) hardvereket felsorakoztató TUF Gaming termékcsalád, ami a különböző perifériák mellett hordozható gépeket is tartalmaz, utóbbiak közül próbáltuk ki az egyik legújabb, FA506IV kódnevű modellt.

Az Asus új gépe nemcsak egy erőmű, de két képernyőt is kapott
Tizedik generációs processzorokkal és Nvidia Super grafikus chipekkel érkeznek az Asus új gamer gépei.

TUF Gaming A15 FA506IV

A TUF masinák az árazás szempontjából a RoG termékek alatt helyezkednek el, ami többek között annak köszönhető, hogy ezeknél a gépeknél a műanyag van túlsúlyban az anyaghasználatot illetően. Ez jelentős részben a tesztalanyunkra is igaz, a fedlap ugyanakkor fém borítást kapott, ami elég jól néz ki, a közepére nyomott, egész visszafogott TUF logóval együtt. Ami az összhatást illeti, ránézésre nagyjából azonnal látszik, hogy ez nem egy irodai használatra szánt gép, de ettől függetlenül lemaradt róla a sok felesleges csicsa, kinyitva is csak a billentyűzet világít (ha akarjuk), és belül is úgy van „megdizájnolva” a készülék, hogy egyetlen komolyabb meetingről sem néznek ki, ha esetleg egy ilyennel érkeznénk megbeszélni.

Azért pedig külön piros pont jár a tervezőknek, hogy a klaviatúrát körbe ölelő belső burkolat szálcsiszolt fémfelületeket idéző, finoman recés kialakítást kapott: ez szintén jól néz ki, nem olyan snassz, mint a teljesen sima felületek, ráadásul nem koszolódik olyan gyorsan, mint az ASUS régebbi gépei, azaz nem kell folyamatosan törölgetni, hogy ne látszódjanak a nem túl esztétikus foltok, amit a kezeink hagynak.

Íme, az ASUS TUF Gaming A15. Fotó: ASUS

A gép kijelzője 15,6 hüvelykes, Full HD felbontásra és 144 Hz-es képfrissítésre képes, matt VA-panelt kapunk, méghozzá egészen vékony kávákkal, felülre beépített 720p-s kamerával és mikrofonokkal. A billentyűzet gombjai kellemesen puhák, megfelelő távolságra egymástól, megszokás után kiválóan használhatók, és gamer gép lévén megkapjuk a WASD gombok elmaradhatatlan kiemelését, illetve a korábban már említett, testre szabható LED háttérvilágítást is.

Portok terén alapvetően nincs ok panaszra, bár egy Thunderbolt 3 csatlakozó még elfért volna a kínálatban. Bal oldalon, a töltő bemenete mellett találjuk a LAN csatlakozót, egy HDMI-t (2.0b), két USB 3.2-t, egy Type-C csatlakozót és a hagyományos 3,5-ös jack bemenetet. Ezzel szemben a jobb oldalon már csak a Kensington zár helye, és egy USB 2.0 kapott helyet. Ezzel a felhozatallal kapcsolatban az egyetlen gondunk, hogy a Type-C port nem támogatja a PD-töltést, azaz a telefonunkat el tudjuk látni energiával a gép aksijáról, ugyanakkor ezen csatlakozón keresztül a gép nem tölthető, szóval ehhez a művelethez mindig a hagyományos tápra kell hagyatkoznunk.

Galéria
Image: 73967931, Az ASUS TUF Gaming komoly játékra és valódi tartósságra tervezett laptop. Teszt, Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Van benne kraft

A TUF A15 FA506IV külsőre elnyerte a tetszésünket, és ennél már csak azt szerettük jobban, ami a burkolat alatt lapul. Processzorból az AMD egyik legújabb üdvöskéjét, a hét nanométeres gyártástechnológiával készült, nyolc magos Ryzen 7 4800H-t kapjuk, ami akár 4,2 GHz-en is képes üzemelni. A központi egység része továbbá a Radeon Vega grafikus mag, amit – energiagazdálkodás szempontjából nagyon helyesen – akkor használ a gép, ha teljesen átlagos feladatokat végzünk vele.

Ha játékra kerül a sor, akkor már egy Nvidia GeForce RTX 2060 felel a megjelenítésért, amit esetünkben 32 GB DDR4 RAM és egy 1 TB-os NVMe SSD egészített ki. Memória terén a 32 GB véleményünk szerint már csak felesleges rongyrázás, éppen ezért jó hír, hogy a gép kapható lesz ennél kevesebb, 16 GB RAM-mal is, ami még mindig bőven elegendő szinte mindenre.

Ultrán repesztettünk a Forza Horizon 4-ben. Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Bár a processzor/GPU kombó messze nem a csúcs a jelenlegi piacon, de a játékok futtatása terén nem okoztak csalódást, hiszen nem nagyon találtunk olyan programot, aminél a legmagasabb grafikai beállítások mellett 60 képkocka per másodperc alá esett volna a képfrissítés. A Gears 5 például ultra részletesség mellett is vígan hozta a 67-es átlagot, a Forza Horizon 4 pedig mindent maximumra csavarva is átlag 92 fps-sel futott, azaz bőven voltak olyan pillanatok, mikor tartósan 100 felett volt a számláló.

Mindez összességében azt jelenti, hogy a közeljövőben nem nagyon érkezik olyan játék, amit ez a gép nem lesz képes a lehető legmagasabb beállítások mellett kiszolgálni.

A teljesítménynek ugyanakkor ára van, amit zajként fizetünk meg. Amint elindítunk egy játékot, a ventilátorok felpörögnek, és egészen addig nem is nyugszanak, amíg ki nem lépünk az erőforrás igényes programokból. Éppen ezért egy normális fejhallgató nem árt a gép mellé, már csak azért sem, mert a hangrendszer sem muzsikál valami fényesen. Hiába van itt elméletben DTS:X Ultra technológia meg 7.1 csatornás virtuális surround hangzás, a mi fülünk ebből nem sok mindent érzékelt.

Ha pedig már a TUF gép kevésbé pozitív oldala került képbe, akkor érdemes tudni azt is, hogy a gépbe került Realtek RTL8168/8111 hálózati adapternél azért van jobb a piacon, és a laptop olyan szempontból sem jövőálló, hogy be kell érnünk a Wi-Fi 5-tel az egyre elterjedtebb Wi-Fi 6 helyett.

Szinten tartott árcédula

A fenti hiányosságok persze nem tűnnek akkora érvágásnak, ha tisztában vagyunk az árakkal. Az általunk tesztelt konfiguráció 16 GB RAM-os verziója 500 ezer forint környékén lesz elérhető a hazai boltokban, a 32 GB-os pedig 520 ezerről indul, ami korrekt összeg, figyelembe véve, milyen hardver került a gépbe.

Persze ez nem kevés pénz, és az ASUS gondolt azokra is, akik nem szívesen fizetnek ekkora összeget egy ilyen gépért, így a TUF Gaming A15-ből lesznek jóval olcsóbb, 310-320 ezer forintnál kezdődő konfigurációk is, valamivel gyengébb komponensekkel (120 Hz-es kijelző, Ryzen 5 4600H processzor, GeForce GTX 1060 Ti VGA), de még mindig elfogadható teljesítménnyel. Éppen ezért, ha valaki 300 és 500 ezer forint között keres mutatós, de nem csicsás, az aktuális játékokat gond nélkül futtató laptopot, annak mindenképpen érdemes számításba venni az Ryzen 7 (vagy 5) hajtotta TUF modelleket is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik