Tech játékteszt

Ha száguldásra vágysz, ennél jobb versenyzőt most nem találsz

Ősszel csak úgy záporoznak a jobbnál jobb videojátékok, és végre egy igazán jó autós program is a horgunkra akadt. Fullos verdák, őrült tempó, lenyűgöző grafika, hatalmas bejárható világ: a Forza Horizon 4 mindent megad, amit egy igazi versenyzős játéktól elvárhatunk.

A 2012-es Forza Horizon a nagy sikerű Forza Motorsport spin-offjaként kezdte a pályafutását, mára viszont nem kérdéses, hogy a negyedik résznél tartó versenyjáték eredeti széria egyenértékű testvérévé nőtte ki magát. A játék különlegessége az óriási, szabadon bejárható térkép, melyen a Forza Festivalt rendezik meg. Ennek keretében a legjobb pilóták szállnak harcba különböző megmérettetéseken a hírnévért és pénzért. A recept eddig jól bevált, a Forza Horizon 4 is ezt kínálja, de a fejlesztők ezúttal még több fűszert használtak, ezzel megalkotva a sorozat eddigi legjobb darabját.

BENZINGŐZ A NEM CSAK KÖDÖS ALBIONBAN

A Forza Horizon 4 fejlesztéséért felelős Playground Games az amerikai Colorado, Dél-Franciaország és Észak-Olaszország, illetve Ausztrália után ezúttal Nagy-Britanniába − pontosabban annak lekicsinyített, némiképp átalakított másába − röpíti el a játékost. A környezet egészen lenyűgöző, élettel teli és interaktív, és gyakorlatilag mindig kínál újabb és újabb felfedeznivalót.

Itt érdemes kiemelni a versenyjáték egyik, ha nem a legfontosabb újítását: az évszakok változásának beemelését. A játék világában hetente követik egymást a szezonok, ez pedig jelentős időjárási eltéréseket eredményez. A tavak például télen befagynak, így a hűvös időszakok alatt olyan területeket közelíthetünk meg, amiket más módon képtelenek lennénk elérni.

Bogárral a homokban? SIMÁN! – Fotó: Playground Games

A szervereken ráadásul rögzítettek az évszakok, így ugyanazon időpontban játszva minden felhasználó ugyanazokkal a szezonális elemekkel találkozik. Nagy-Britannia valószínűleg még sosem volt olyan sokszínű, mint amilyennek a Forza Horizon 4-ben láthatjuk, és a szigetország lakói számára talán kicsit furcsa is lesz, hogy hová tűnt a ködös kis Albionjuk.

A változatosságot persze nem csak az évszakok adják, hiszen a különböző időjárási elemekkel küzdve eltérő típusú, városi vagy éppen off-road versenyeken vehetünk részt. Az autók sokaságára sem lehet panasz, hiszen több mint 450 kocsi közül válogathatunk – külön érdekesség, hogy bár egy terepjáró alapvetően jobban szerepel a sportkocsiknál a földutakon,

a legmenőbb verdákat így is kipróbálhatjuk a rázósabb terepeken.

Ha pedig már az autóknál tartunk: a járművek beszerzése sem szintén nem egysíkú. Bár vásárolhatunk járgányokat aukciós házakban vagy a boltban, az ingyenes, lootboxként funkcionáló wheelspins-el is hozzájuthatunk újabb és újabb kocsikhoz. Sőt, a játékban elrejtett istállók is tartogatnak meglepetéseket: az egyik eldugott tákolmányban például egy kifejezetten pofás autóra bukkantam – szóval érdemes nyitott szemmel járni, és mindent felfedezni.

A megszerzett járműveket a saját ízlésünk szerint akár át is alakíthatjuk − még a duda hangja is megváltoztatható −, viszont nem csak autóinkra költhetünk pénzt: házakat vehetünk, amiket ezt követően gyors utazáshoz használhatunk, illetve karakterünket is személyre szabhatjuk, átöltöztethetjük, és mindenféle gesztusokat taníthatunk neki.

VEZETNI RÉG VOLT ILYEN KELLEMES

Az egészen csodálatos látvány mellett mindenképp ki kell emelni a hangzást is: mind a környezeti zajok, mind a szinkronhangok, mind a zenék nagyon a helyükön vannak, és az átlagon felüli minőség tényleg nagyban növeli az amúgy is kiváló vezetési élményt.

Bár a Forza Horizon-széria kétségtelenül árkádosabb versenyjáték, de a fejlesztőknek eddig minden résznél sikerült a lehető legreálisabb irányítást összehozniuk anélkül, hogy sokak számára élvezhetetlen szimulációba fordulna át a dolog. És nincs ez másként most sem: az embernek résen kell lennie, ha jó eredményeket akar elérni, de közben nem tépi a haját a bonyolult irányítás miatt. Sőt a nagyobb jutalom érdekében a merészebb pilóták még állíthatnak is a különböző vezetést segítő funkciókon.

Vezetési képességeinket a sima single player mellett PvP-ben, sőt már kooperatív módban, az új Team Adventure-ben is kipróbálhatjuk. Utóbbiban akár magunk is indíthatunk versenyt, megadva a futam típusát, az időjárási körülményeket és a napszakot. Még arra is lehetőségünk van, hogy kiéljük őrültebb oldalunkat: itt aztán szabályok nélkül ütközhetünk, és szoríthatjuk le az útról ellenfeleinket.

Ha klasszikusokra vágyunk, itt megtaláljuk a számításainkat – Fotó: Playground Games

Viszont a fentiek ellenére a Horizon 4 mégsem nevezhető hibátlan versenyzős játéknak. Néha az volt az érzésem, hogy a tartalom már túl sok, a program pedig nem igazán segít az eligazodásban. Ez különösen igaz az autók fejlesztésére, ahol a laikusok számára komoly fejtörést okozhat annak eldöntése, hogy most akkor miként is kéne tuningolni egy-egy verdát.

Apró, de szemet szúró hiba a mesterséges intelligencia viselkedése. A gépi sofőrök verseny közben egyáltalán nem izzasztják meg az embert, de ennél is furcsább a közönség viselkedése: miután ledaráltam valamelyik véletlenszerű angol kisváros történelmi emlékeit, a helyiek ugyanúgy örülnek nekem, mintha csak békésen keresztülhajtottam volna a településen. Egy kicsit lélegzőbb világ talán még jobb hangulatot teremtett volna − persze ez már a kákán is csomót keresés tipikus esete.

EZ NAGYON RENDBEN VAN

Mit is mondhatnék? A Forza Horizon 4 alighanem az egyik legjobb versenyzős játék, amit valaha kipróbáltam. A hibái eleve parányiak, de a hatalmas pozitívumok mellett még kisebbre töpörödnek, így nem is kérdéses hogy a végértékelésem kilenc jégen csúszkáló kerék a maximálisan adható tízből.

Kép: Playground Games

A Forza Horizon 4 című játék 2018. szeptember 28-án jelent meg Xbox One-ra és Windows 10-et futtató PC-kre. Tesztünk elkészítéséhez az Xbox One-os verziót használtuk.

Kiemelt kép: Playground Games

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik