Belföld

Váltás a NER-kommunikáció csúcsain: Balásy Gyula mellé beszállt a milliárdos igazgatónő

Einspach Brúnó / 24.hu
Einspach Brúnó / 24.hu
Az új társügyvezető a kiszervezett munkák révén közel ötmilliárd forinttal gazdagodott az elmúlt években.

Új vezetők kerültek a NER két legfontosabb kommunikációs cégének élére. A Lounge Csoport alapítója és eddigi irányítója, a tulajdonos Balásy Gyula hátrébb lépett, és április elején a New Land Media Kft.-ben és a Lounge Design Kft.-ben is megosztotta az ügyvezető igazgatói posztot.

Az Opten cégadatbázisa szerint a 2013-as alapítása óta közel 500 milliárd forintnyi, főként állami megrendeléssel kistafírozott New Land Media Kft.-ben Hidvégi Krisztina, a Lounge Designban pedig Kassitzky Attila lett az új operatív vezető.

Balásy cégcsoportja, élén a New Land Media és a Lounge Design Kft.-vel, valamint a rendezvényszervező Lounge Event Kft.-vel, 2018 óta lényegében egyeduralkodó az állami reklám- és rendezvényszervezési költéseket tekintve. A kormány központosította az állami szervek kommunikációját, a minisztériumok, állami tulajdonú cégek, költségvetési háttérintézmények csakis a Rogán Antal miniszter felügyelete alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatalon (NKOH) keresztül rendelhetnek meg kommunikációs és rendezvényszervezési munkákat.

A New Land Media új ügyvezetője, Hidvégi Krisztina szinte a kezdetekről a cég munkatársa, sőt 2016 óta a médiaigazgatói teendőket is ő látta el. Ami azonban ennél is fontosabb: ezzel párhuzamosan a cégcsoporthoz kapcsolódva egy saját vállalkozást is létre hozott. 2016-ban alapította meg a Village Media Kft.-t, amely – az „anyacégtől” kapott megbízásoknak köszönhetően – rögtön jelentős összegeket kasszírozhatott a kormányzati projektekből.

A Village Mediát arra a célra hozták létre, hogy a falusi, városi és kerületi önkormányzatok tulajdonában lévő médiumokkal, helyi tévékkel, tematikus újságokkal lépjen kapcsolatba, és ott helyezze el a kormányzat üzeneteit. Ebben a felállásban Balásy és Hidvégi cégei együttesen akár 40 százalékot is zsebre tehettek a központilag finanszírozott kampányok egyes tételeiből.

Korábban az egyik nemzeti konzultáció minisztériumi dokumentációja alapján írtuk meg, hogyan működik a Rogán bizalmi köréhez tartozó csoport által kiépített rendszer. A recept a következő volt a 2017 novemberében lezajlott „Soros-terves” nemzeti konzultációnál:

  • Rogán minisztériuma a New Land Media és a Lounge Design Kft. konzorciumát szerződtette a konzultáció levezénylésére, és 7,1 milliárd forintot biztosított a lebonyolításhoz.
  • A New Land Media a kereten belül 547 milliót számolt el a Village Médiával kötött hirdetési szerződésekre, amiből levett 71 milliót. (A cég egyébként rendszerint 15 százalékos ügynökségi díjjal dolgozik.)
  • A levonás után a fennmaradó összeget, 476 millió forintot továbbutalták a Village Mediának, amely szintén levette a maga ügynökségi díját, ami esetükben nem volt fixálva a minisztériummal. Végül a kétszeres levonás után fennmaradó pénzt fordították a kormányreklámok elhelyezésére.
Fülöp Dániel / 24.hu

Ennek a modellnek is nagy szerepe lehetett abban, hogy a Village Media olyan nyereséges vállalkozássá vált, hogy az egyszemélyi tulajdonos, Hidvégi Krisztina 2017 és 2023 között összesen mintegy 4,8 milliárd forintnyi osztalékot vehetett ki belőle.

Igaz, ez eltörpül ahhoz az összeghez képest, amit a nemrég oldtimer Lamborghinije társaságában lefilmezett Balásy vihetett haza az évek során az állami kommunikációs és propagandabeszerzésekből.

A Lounge Design Kft. élére Kassitzky Attilát, a DOT Creative vezetőjét szerződtették. Balásy a 2010-es kétharmados Fidesz-győzelemmel egy időben alapította a kreatív munkákkal és videók gyártásával is foglalkozó Lounge Design Kft.-t, és az ügyvezetést eddig nem engedte ki a kezéből.

Kassitzky korábban több reklámcégnél dolgozott, és egy ideig a Magyar Turisztikai Ügynökségnél volt szóvivő, ám végül az influenszerkampányok hatékonyságával foglalkozó vállalkozása futott be igazán. Kerestük a Lounge sajtóirodáját, hogy megtudjuk, mi az oka az új ügyvezetők kinevezésének, de egyelőre nem kaptunk választ.

A 24.hu a múlt héten írta meg, hogy a Lounge Csoport márciusban körlevélben értesítette az állami kommunikációs beszerzésekben érintett cégeket és szervezeteket, hogy a tavalyi infláció miatt 17,6 százalékkal megemeli a szolgáltatásai árát, majd megküldte számukra a megrendelhető szolgáltatások indexált ártábláját. A cégcsoport lapunk kérdésére közölte, hogy az NKOH rábólintott az emelési kérelmükre.

„Az elmúlt évek jelentős inflációs mozgása miatt nyújtottuk be kérésünket a Nemzeti Kommunikációs Hivatal részére. Ezen beadványban alkalmazott korrekciós mértékben a Központi Statisztikai Hivatal inflációs adatai voltak irányadóak” – írta lapunknak a Lounge.

Az NKOH leveléből ugyanakkor az is kiderült, hogy számos más ágazathoz képest itt gondosan ellensúlyozták az inflációs hatásokat, és már egy évvel korábban, 2023-ban is hasonló emelést hajtottak végre.

A keretszerződésekben szereplő egységárak 2023-ban és 2024-ben is az előző évi inflációval indexálódtak

– írta a hivatal. A KSH 2022-es 14,5 és 2023-as 17,6 százalékos inflációs kimutatását alapul véve tehát tavaly tavasz óta összességében közel a harmadával emelkedtek az állami szektor költéseit meghatározó ártáblán a díjtételek. Az áremelés minden, a Lounge szolgáltatásait igénybe vevő állami szervezetet érint.

Varga Jennifer / 24.hu Nemzeti konzultációs plakát 2023-ban.

Az NKOH emellett azt is hangoztatta, hogy „nem felel meg a valóságnak az, hogy a Lounge Csoport megemelhette a vállalkozói díjait”, bár ilyen állítás nem is szerepelt a cikkünkben. Megkértük a hivatalt és a Lounge Csoportot is, hogy részletezzék, mit emeltek, és mi maradt változatlanul a díjaikban. A cég válaszában azt tanácsolta, forduljunk az NKOH-hoz, a hivatal viszont nem reagált a pontosítást kérő levelünkre.

Előző cikkünkben megírtuk, hogy éppen az árképzési gyakorlat miatt indult nyomozás a Lounge ügyében. Magyar Péter az egyik első, februári nyilatkozatában azt állította, hogy Balásy reklámcégei a piaci árhoz képest három- vagy akár hatszoros áron dolgoznak, majd a Szabad Európa is megszerezte a cikkünkben is említett ártáblát, és az azon szereplő árakat összehasonlította a piacon elérhető szolgáltatások áraival. A cikk nyomán Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő a legfőbb ügyészhez fordult kérdésével, amit Polt Péter feljelentésként értékelt. Polt bejelentése szerint hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt vizsgálat folyik a cégcsoporttal kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik