Belföld

Egyetemi felvételi: botrány vagy stresszteszt

Az egyik vizsgaelnök eredményeit kizárták. Merkely Béla rektor általában elégedett. Felsővezetői kontroll volt. Egyéni érzékenységet érintő kérdést nem lehetett volna feltenni.

Idén először, a megváltozott felvételi eljárás keretein belül az egyetemek szóbeli beszélgetésre is behívhatják a diákokat, akik erre 50 intézményi pontot kaphatnak. Az Eduline szerdán számolt be arról, hogy Semmelweis Egyetem szóbelijén volt, akit a testsúlyáról, mást pedig arról kérdeztek, mit tenne, ha orvosként egy fiatal lányhallgatója fel szeretne menni a lakására.

A portál idézte a korábban a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanító kémiaszakos Palya Tamás facebookos szakmai fórumon közzétett bejegyzését, amelyben több hasonló, példát sorolt fel, jelezve, felháborítónak tartja ezt az eljárást, amely sok gyerek (és tanár) eddigi munkáját tönkreteszi. Szerinte a mélypont az volt, amikor egy lánytól megkérdezték, van-e barátja.

A poszt alatt Palya Tamás több kollégája jelezte, hogy hasonló történeteket meséltek a diákjaik, olyan kérdéseket tettek fel nekik, amelyeket nem lehet tárgyszerűen pontozni, illetve többen úgy érezték, provokálták őket. Bár többen számoltak be negatív élményekről, volt olyan is, akivel jófejek voltak.

Az Eduline kérdéseire a Semmelweis Egyetem azt válaszolta, hogy csak egyetlen bizottság két tagjától érkezett panasz az elnök túl kritikus megnyilvánulásai miatt. Az esetet azonnal kivizsgálták, az elnök eredményeit kizárták, az érintett diákok pontszámánál a másik két tag véleménye alapján pontoztak. A többi (92) bizottságnál nem volt probléma, panasz.

Átlagosan 42 pontot kaptak a felvételizők, elenyésző volt az alacsony pontszám, voltak, akik a tanulás mellett sportban, zenében, korábbi munkatapasztalataik révén, vagy a nyelvismeretük tekintetében nyújtottak kimagasló teljesítményt

– írták válaszukban.

Az Eduline cikke előtt az egyetem lapja is foglalkozott a szóbelivel. Rövid interjúkat közölt az elégedett felvételizőkkel, illetve Merkely Bélával. A rektor abszolút pozitív élményeket szerzett a szóbeliken, legalább másfél évfolyamnyi tehetséges fiatalt látott. Merkely Béla szerint a bizottságoknak arra kellett ügyelniük, hogy csak a valóban kiemelkedő képességűek kapjanak 40 pontnál többet. Hozzátette: a tapasztalatokat beépítik a következő évi szóbeli felvételibe.

Az oktatási rektorhelyettes szintén arról beszélt, hogy a beszélgetések az egyetemi bizottságok tagjaiban és a felvételizőkben is pozitív élményt hagytak. Kiemelte, a

szóbeli felvételi célja nem a tárgyi tudás felmérése volt.

Azt nem tudni, a szóbelire panaszkodók provokatív kérdéseihez ennek volt-e köze, de ő árulta el azt is, hogy a Magatartástudományi Intézet igazgatója állított össze egy olyan szituációs feladatsort a felvételire, amelyben megmutatkozik a diákok személyisége, problémamegoldó képessége is.

SE: egyéni érzékenységet érintő kérdés nem volt

Az egyetem csütörtökön közleményben tudatta, hogy öt nap alatt több mint 3500 hallgató volt szóbeli felvételin. Az intézmény öt karának minden (93) bizottsága három tagból állt: egy-egy professzor, docens és hallgató vett részt az eljárásban, folyamatos felsővezetői kontroll mellett. A felvételin összesen 248 úgynevezett szituációs kártya közül húztak a diákok. Azokat a négy orvosképzéssel foglalkozó intézmény magatartástudományi intézetei közösen állították össze, és egységesen alkalmazták.

A feladatok deklaráltan nem tartalmaznak sem vallást, sem filozófiát, sem gender témákat (beleértve a férfi női kapcsolatot), illetve általában semmilyen egyéni érzékenységet potenciálisan érintő kérdést, vagy helyzetet.

A felsőoktatási rangsorok kiemelt helyén szereplő Semmelweis Egyetem a legjobb képességű hallgatókra számít, fontos szempont pl. a nyelvismeret, az egészségügyi téren szerzett korábbi tapasztalat. Azt írták, a 3500 diák közül senki nem tett panaszt, bejelentést az egyetemen a felvételivel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik