Tech

A DJI Spark a polgári drónozás csimborasszója

Rendelj Kínait
Rendelj Kínait

2018. 05. 05. 16:05

A DJI Spark a piacot nagyjából 70 százalékban uraló gyártó legkisebb modellje, tulajdonképpen a „polgári drónozás” csimborasszója. Nem nagyon van most ennél fejlettebb technológia, ugyanakkor meg is kérik az árát.

A DJI Spark két kiszerelésben vásárolható meg:

 • DJI Spark BNF
 • DJI Spark RTF, Fly More Combo

A kettő között a különbség az, hogy az elsőben a drón 1 db akkumulátorral, egy USB-s töltővel és kábellel, 6 db propellerrel és egy nagyon egyszerű tároló dobozzal érkezik. Ezzel szemben a „Fly More Combo” 2 db akkumulátort, három telep megtáplálásra alkalmas multi töltőt, 8 db propellert, propellervédőket, hordtáskát, és egy távirányítót is magában foglal.

A DJI Spark kifejezetten kicsi, mindössze 300 grammot nyom, 14,3 x 14,3 x 5,5 centiméter. Könnyedén elcsomagolhatjuk a hozzá adott, túrázásra is alkalmas táskába, ami mellé befér 3 db akkumulátor és a távirányító is. Okosan összerakott csomag, aminek az egyik kiemelkedő tulajdonsága a hordozhatóság.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Hülyebiztos géppel gyerekjáték a drónozás
Kipróbáltuk a drónt, ami már sima kézmozdulatokkal is irányítható, ráadásul az összetöréséhez nagyon bénának kell lenni.

IRÁNYÍTÁS

Az első dolog a kibontás után az akkumulátorok feltöltése, és itt fog fájni először a szíve azoknak, akik a BNF verziót választották, ugyanis a hagyományos töltővel a töltési idő 80 perc, míg a Fly More Combo állomásával 45 perc, de mivel egyszerre három áramforrást is tölthetünk, a fenti szűk másfél óra a teljes akkumulátor-triót lefedi.

Meglehetősen egyedi dolog, hogy a DJI Spark drónt háromféleképpen is lehet irányítani: gesztusokkal, mobiltelefonról és távirányítóról. Az utolsó esetet leszámítva a hatótávot 50 méter magasságban és 100 méter távolságban limitálják, vagyis nem repülhetünk el az eredeti 500 méteres (európai CE) és 2000 méteres (amerikai FCC) hatótávolságig. Ugye, hogy mégiscsak kell az a Fly More Combo és a távirányító?

A gyakorlat egyébként azt mutatja, hogy ezek durva becslések, tiszta rálátással jártunk már 400 méteres távolságban is, de szakadt meg a jel 80 méteren is egy sűrű erdő közepén.

A DJI Spark a GPS és a GLONASS rendszereit is képes használni helymeghatározásra, illetve a hasán elhelyezkedő, egyszerűen csak „vision positioning system”-nek nevezett rendszerrel tartani a magasságát. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a kopter úgy „áll” a levegőben, mintha oda ragasztották volna.

A mobilapp és a távirányító gombjai ugyanazokat a funkciókat aktiválják, leszámítva a sport módot, ami az applikáció alapú irányításnál biztonsági okokból nem használható.

Milyen működési módokat tud a drón?

 1. NORMAL: ez a szokásos irányítást jelenti.
 2. QUICKSHOT: ez mindenféle „mozifilmes” effektet is tartalmazó videókészítést – mint például spirális távolodás, körözés – foglal magában.
 3. TAPFLY: amikor a képernyőn kijelölt pozícióra száll vagy azt követi.
 4. ACTIVETRACK: ilyenkor egy objektum követésébe kezd a gép, ez egy fajta „follow me” (kövess), de annál intelligensebb.
 5. TRIPOD: szuper lassú módba vált a gép a jobb felvételek érdekében.
 6. GESTURE: gesztusvezérlés, a kézmozdulatainkat követi a gép.

A legtöbb módhoz először ki kell jelölni a célt, amin majd végrehajtjuk a rögzítési formát, ehhez a telefon kijelzőjén az ujjunkkal zöld négyzetet kell rajzolni.

A kontroller alsó részén helyezkedik el a kihajtható keret, amelybe okoseszközöket fogathatunk. Az antennákat ellentétes irányban, egyenesen fordítsuk ki, elvileg ekkor lesz a vétel a leghatékonyabb, de ez persze a gép helyzetétől is függ. A mobiltartó karokat széthajtva egy micro-USB port tárul elénk, ezen keresztül tudjuk tölteni a távirányítót, illetve csatlakoztatni a telefont, ha nem akarjuk a wifit használni, ehhez viszont kell egy OTG-s átalakító kábel, ami nem része a csomagnak.

TapFly mód

Van még egy fontos dolog, amit távirányítóról érdemes vezérelni: a gimbal. A DJI Spark kéttengelyes stabilizátorral rendelkezik, ennek a döntési irányát tudjuk szabályozni 0 és 90 fok között, vagyis például felszállás közben lefele fordítva magunkra irányíthatjuk a kamerát.

A fentiektől merőben eltér a gesztusvezérlés, amikor semmilyen közvetítő berendezést nem veszünk igénybe. Két módon aktiválható, a már említett applikáció menüből vagy a drónt kézbe véve, duplán megnyomva az akkumulátor bekapcsoló gombját.

Milyen kézmozdulatokat használhatunk?

 • PALMLAUNCH: fel-, illetve leszáll a tenyerünkbe
 • PALMCONTROL: a függőlegesen kifeszített tenyerünk mozgását követi
 • AWAY AND FOLLOW: integetésre a drón eltávolodik, követni kezdi a mozgásunkat
 • SELFIE: formáljunk képkeretet a kezeinkkel, mire a drón fényképet készít rólunk
 • BECKON: emeljük fel a kezeinket a vállunk fölé, ekkor a drón visszaszáll a tenyerünkbe
 • RECORD: emeljük fel egyik kezünket a vállunk fölé, és a drón kamerája rögzíteni kezd

A gesztusvezérlés lényege, hogy kizárólag kézmozdulatokkal irányítjuk a drónt, aminek első lépése az arcmintánk beolvasása, amit az előlapi szenzorral old meg. Így biztosítja a DJI, hogy a drón kizárólag a mi utasításinkra reagáljon.

KAMERÁZÁS

A repülési karakterisztikáról csak szuperlatívuszokban tudunk beszélni. Elképesztően stabil pozíciótartás, nagyon finom manőverezés, a gép nem bólogat, nem billeg, a stabilizátornak hála pedig a képek rendkívül egyenletesek és finomak. Egyetlen apróságra lettem figyelmes, ha kamerázás közben a gépet forgatjuk, akkor egy minimális húzódás látszik a videókon, oldalirányban. Érdemes sport módba kapcsolni a drónt: cserébe a gép sokkal élénkebben reagál, illetve 50 km/óra sebességre lesz képes.

Egy 12 megapixeles (f/2,6) CMOS kamerát szereltek rá, 82 fokos látószöggel. A maximális videó felbontás 1080p másodpercenként 30 képkockával (fps), minőségre a jobb akciókamerákkal vetekszik, azt leszámítva, hogy nem szemcsésedik a kép és a lencse sík, tehát semmilyen torzító hatás nem látszik.

A képeket is kifejezetten kellemesek, bár az tény, hogy jobb, ha mi magunk igazítunk a fénymérésen, ezt kamera módban a képernyő közepének megnyomásával tehetjük meg. Szerencsére a képalkotó gyorsan alkalmazkodik, szépen helyrebillentve a színeket, amik alapból szépek, az ég nem tintakép és a kontúrok is elég jól látszanak. A képek 4:3-as arányúak, míg a videók 16:9-esek. A repülési idő az 1480 milliamperórás akkumulátorral maximálisan 16 perc, 15-öt már mi is hoztunk ki belőle, tehát szélcsendes időben a gyári érték reális lehet.

Az elkészült felvételeket ráadásul egyből szerkeszthetjük is a DJI GO appon keresztül.

A galéria megnyitásához kattintson a képre:

ÖSSZEGZÉS

Nem nagyon tudunk negatív dolgot mondani a DJI Spark drónnal kapcsolatban. Nemcsak a mindennapokra, de olyan aktivitáshoz is remek, ahol az eszközt hordozni kell. Az ára lehet magyar szemmel egy kissé borsos: Fly More Combot 161 000 forint, az alapverzió  pedig “csak” 95 000 forintba kerül – ugyanakkor megéri a drágább példányra beruházni a plusz akkumulátor, a távirányító, így a nagyobb hatótáv, és a hordtáska miatt.

RK

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni a legújabb terméktesztekről, ajánljuk a Rendelj Kínait oldalát!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.