Tech

A legautomatizáltabb ország már robotadót tervez

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2017. 08. 10. 15:11

A robotok egyre nagyobb térnyerésével sokan félnek attól, hogy az automatizáció túl sok embert foszt meg a munkájától, és Dél-Korea lehet az első olyan ország, ami bevezeti a gépek után járó adót.
Korábban a témában:

Az ázsiai országban beterjesztett legújabb indítvány – egyelőre – nem a gépek beszerzését sújtaná extra költséggel, tehát nem konkrét adónemről van szó, hanem arról, hogy visszavágnák azokat az adókedvezményeket, amik eddig jártak, ha a cégek automatizált gépekbe fektették a pénzüket.

A kormány valószínűleg ezzel szeretné elérni, hogy a vállalatok számára többé ne legyen olyan vonzó, hogy gépekkel helyettesítsék az emberi munkaerőt. Mindez főleg azért érdekes, mert jelenleg Dél-Korea számít a leginkább automatizált országnak, hiszen 531 többfunkciós ipari robot jut minden 10 000 emberi munkaerőre az országban található különböző üzemekben.

Jelenleg minden cég, ami automata felszerelésbe fekteti a pénzét, akár 7 százalékkal is csökkentheti a befizetendő adóját, és az új szabályozás ezt a kedvezményt vágná vissza 2 százalékra a jövőben.

Habár arra nincs konkrét utalás, hogy az indítvány mögött az emberi munkaerő szükségességének visszaszorulása állna, ugyanakkor egyáltalán nem alaptalan a feltételezés, hiszen 2017-ben a munkanélküliség 17 éves csúcsot döntött Dél-Koreában, és jelenleg 1,17 millió állástalan embert tartanak nyilván az országban.

A robotok megadóztatása viszont nem egyedi ötlet, februárban maga Bill Gates is azt nyilatkozta, hogy a robotok után ugyanannyi adót kellene fizetni a vállalatoknak, mint az emberi alkalmazottak után. Dél-Koreában egyébként idén év végén évülnek el az aktuális adózási szabályok, és 2018. januárjában akár törvényi erőre is emelkedhet a most benyújtott indítvány

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.