Tech

Elképesztő biztonsági rést találtak az új laptopokon

szögesdrót (szögesdrót)
szögesdrót (szögesdrót)

Botrány van a Lenovónál, a kínai gyártó egy iszonyúan „gonosz” programot telepített a múlt év utolsó negyedében eladott laptopjaira.

Biztonsági szakértők alaposan megkongatták a vészharangot, miután kiderült: a kínai Lenovo a szeptember óta eladott, windowsos laptopjaira különösen rosszindulatú szoftvert telepített – írja a Slate. A Superfish nevű programról van szó, ami figyeli a kereséseinket és annak alapján különböző vásárlási ajánlatokat kínál fel számunkra.

Azon túl, hogy ez önmagában is meglehetősen színvonaltalan dolog, kiderült, hogy a Superfish rendkívül veszélyes is: ugyanis feltelepít maga mellé egy olyan tanúsítványt, ami feloldja az összes titkosított adatforgalmunkat. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve akik velünk azonos wifi-hálózatra csatlakoznak, úgy nézhetik meg a jelszavainkat, bankkártya-adatainkat és azt, hogy általában mit csinálunk az interneten, ahogy nem szégyellik.

A Slate egy weboldalt ajánl a Lenovo-laptoptulajdonosoknak: ide kattintva megnézheti mindenki, hogy érinti-e a probléma, ha nagy „YES” feliratot lát, akkor a legjobb, ha letakarítja a Windowst a gépéről és újratelepít egy olyan változatot, ami nem a gyártótól származik, ezután pedig az összes jelszavát, hozzáférését megváltoztatja.

A Lenovo a botrány kirobbanása után bocsánatot kért, noha a Slate szerint már legalább egy hónapja lehetett tudni a problémáról, csak épp nem foglalkoztak vele. Aztán azt állították, hogy a szoftver eltávolítása megszünteti a problémát, noha valójában a súlyos biztonsági rést nem távolítja el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik