Szórakozás vélemény

Egy izzadós, drogos, kövér szakács sajtburgerrel csinált főzőforradalmat a YouTube-on

  • Folyik róla a víz,
  • folyton hangoskodik,
  • és rendszeresen elejti a serpenyőket.

Matty Matheson különös látvány lehet azoknak, akik mainstream főzősműsorokon nőttek fel. 15 évvel ezelőtt mindenki tátott szájjal nézte az akkor még tényleg fiatal Jamie Olivert, hogy milyen hanyagsággal főz eszméletlenül jó kajákat. A brit séf fénykorában milliókat vonzott be a konyhába azzal, hogy csavart egyet az egész főzés dolgon, hogy mert szétszórt és spontán lenni.

Mostanában újra hasonló folyamatok zajlanak, csak jelenleg az interneten.

Rengetegen állnak be a pult mögé, hogy átélhessék a főzés élményét, mert egy kanadai punk szakács elhiteti az emberekkel, hogy igenis tudnak főzni. Matty Matheson szabados stílusa persze sokaknak először értelmezhetetlen lehet, pláne egy olyan környezetből nézve, ahol Fördős Zé számít a vagány, szabadszájú séfnek.

Sziasztok, Matty vagyok és kicsi a faszom

Matheson a kanadai hardcore szcéna közelében nőtt fel és ez meglátszik minden egyes megnyilvánulásán. A séf élete ennek megfelelően indult: rengeteget drogozott, ivott és balhézott, nem egyszer került összetűzésbe a helyi rendőrséggel. Matty a fiatalkori önmagát tipikus szakácsként jellemezte, a munka mellett sokat züllött, koncertekre járt, nyilvánosan meztelenkedett és továbbra is sokat kábítószerezett.

Ezt az életmódot egész 29 éves koráig folytatta, amikor épphogy sikerült túlélnie egy szívinfarktust.

Matheson azóta nem iszik, leállt a drogokkal is, de a fél életén keresztül megélt tapasztalatokat nagy lelkesedéssel, és ami a legfontosabb: iszonyú viccesen adja át a műsorain keresztül. Ő az, aki tényleg úgy éli az életét, hogy nincs veszítenivalója, vagy legalábbis elhisszük neki. Mindent kimond, amire gondol, egy interjúban például azt is, hogy mekkora a farka.

Fürdőkádban cheetosevéstől a világkörüli főzőműsorig

A séf sikertörténete négy évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Vice kajás blogjának, a Munchiesnak elkészített egy tök egyszerű sajtburgert. A mindössze pár perces receptet több mint 6,5 millión nézték meg a YouTube-on, nagyjából négyszer annyian, mint ahányan a blog hasonló videóit szokták.

Hatlamas közhelynek hangzik, de Matheson egyik legnagyobb titka, hogy bele tudja adni az egyéniségét a műsoraiba. Ami ha belegondolunk, nem olyan könnyű dolog, mivel a balhés punkok a legritkább esetben tudnak ilyen magas szinten főzni, a jó szakácsok pedig viszonylag ritkán ilyen szerethető, vicces emberek.

A „how to” videók sikere után Matty saját, meglehetősen testhezálló sorozatot kapott a Vicetól Hangover Cures néven. A műsorban a séfnek egyszerű dolga volt:

  • be kellett rúgnia,
  • majd másnap olyan ételt kellett főznie, ami elűzi a másnaposságot.

A Hangover Cures után Matheson olyan népszerű lett, hogy képtelenség lett volna újabb műsor nélkül hagyni, így elindult a Keep it Canada, amelyben a séf a saját hazáját és az addig kevésbé ismert, bevándorlók által elég erősen alakított, kanadai gasztronómiát mutatta be.

A Keep it Canada abból a szempontból is nagy ugrás volt, hogy a showt már nemcsak az interneten lehetett követni, Kanadában és az Egyesült Államokban is leadták különböző kábeltársaságok. De az igazán nagy dobás csak ezután következett. A viszonylag fiatalon átélt infarktus kapcsán Matheson és a Vice összeraktak egy műsortervet, amelyből aztán megszületett a Dead Set on Life.

A műsor röviden arról szól, hogy mivel Matty kapott egy második esélyt az élettől, ezért mindent ki akar próbálni és meg akar kóstolni a világon. A sorozat sikerét jól mutatja, hogy az első kettő után hamarosan érkezik a harmadik évad is. Matheson a Dead Set on Life stábjával bejárja az egész világot, Izlandtól egészen Új-Fundlandig.

A séf legújabb, ősz óta futó projektje az It’s Suppertime, ami egy klasszikus főzőműsor. Matty itt végre megmutatja, hogy nemcsak húsos, zsíros, egyszerű ételeket tud megcsinálni, hanem a kicsit nehezebb, különlegesebb dolgokhoz is ért, mint mondjuk a keleti konyha.

Az utóbbi években kissé kifulladó sztárséf –és gasztroshow piacon rég történt olyan izgalmas és hangos dolog, mint Matty Matheson, akinek a sikerében az a legszebb, hogy ő tényleg még mindig az a sajtosmakarónit zabáló, kicsit kellemetlen, magashangú bunkó, mint aki 5 vagy akár 8 éve volt.

Kiemelt kép: Viceland

Ajánlott videó

Olvasói sztorik