Sport

Mike Tyson visszatér, de minek?

Nagy élmény lesz újra a ringben látni, de nem biztos, hogy jó irány, ha a boksz megmentői a múltból érkeznek.

A boksz legnagyobb élő legendája, Mike Tyson nyár elején az Instagramon jelentette be, hogy „visszatért”. Akkor még nem lehetett tudni, hogy ez pontosan mire vonatkozik, az egészséges életmódra vagy esetleg a profi bokszra, de annyi biztos volt, hogy Tyson újra elkezdett edzeni, méghozzá egész komolyan.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mike Tyson (@miketyson) által megosztott bejegyzés, Máj 11., 2020, időpont: 10:14 (PDT időzóna szerint)

A nagy bejelentés után elindultak a találgatások, hogy ki ellen térhet vissza Tyson. Volt olyan pletyka is, hogy összehoznak egy Tyson vs. Tyson meccset, az 53 éves legenda a brit Tyson Furyvel bunyózott volna, de állítólag Iron Mike és csapata nem kevesebb, mint 500 millió fontot (190 milliárd forint) szeretett volna az összecsapásért, amire Furyék azt mondták, hogy nevetséges.

Csillogás, pénz – ebben a sorrendben

Bár a Fury elleni meccs csak hírverés volt, az említett 500 millió fontos díjazás brutális, példa nélküli túlzás. Még akkor is, ha ennek az összegnek csak a fele vagy a negyede lett volna igaz. Csak hogy érezzük a különbséget: Anthony Joshua, a sportág jelenlegi legnagyobb neve összesen 60 millió dollárt (17,5 milliárd forintot) keresett az Andy Ruiz elleni visszavágón.

Nyáron sorra jöttek a hírek az újabb és újabb ellenfelekről, szó volt egy Evander Holyfield elleni visszavágóról is, ami azért lett volna érdekes, mert az öt súlycsoportban is világbajnoki címet szerző Holyfield az egyetlen, akit Tyson soha nem tudott megverni. Pedig 1997-ben mindent bevetett, még Holyfield füléből is kiharapott egy darabot.

Már tárgyalunk, és bár nincs megegyezés még, egyre közelebb kerülünk hozzá. Ha megtörténik, hát megtörténik, nem bánom, ha megtesszük. Visszatérnék, hogy megmutassam a srácoknak, ha vigyázol a testedre fiatalon és nincsenek káros szokásaid, nem kell aggódnod a korod miatt

– mondta bizakodóan Holyfield a meccs kapcsán még májusban, de a tárgyalások végül elakadtak, így nem jött létre a harmadik Tyson-Holyfield ütközet. Egy ideig arról is beszéltek, hogy a McGregor-Mayweather mérkőzésre hajazva Tyson is egy bokszon kívüli ellenféllel szemben térhet vissza a ringbe: az amerikainak 18 millió dollárt ajánlottak a ketrecharcos Wanderlei Silva elleni meccsért. A 43 éves profi ketrecharcos elleni összecsapást hibrid szabályok szerint rendezték volna, kesztyű például nem is lett volna a feleken, puszta kézzel kellett volna egymásnak esni.

Tyson ebbe nem ment bele, ez pedig elég sokat elárul arról, mik motiválják elsősorban a nagy visszatérésben.

Ha az 54 éves legendának csak a pénz lenne a fontos, rábólintott volna az első 20 millió körüli ajánlatra, de nem ez történt. Tysonnak bár számít a pénz, úgy látszik, kicsivel többet jelent a presztízs, hovatovább maga a sportág. Bokszolni szeretne és persze keresni is, de elsősorban inkább bunyózni és csillogni. Neves ellenfelet akar legyőzni, olyat, aki az ő súlycsoportja.

A Holyfielddel folytatott sikertelen tárgyalás után szinte rögtön bejelentették, hogy Tyson Roy Jones Jr. ellen tér vissza, méghozzá szeptember 12-én. A dátumot végül november 28-ra változtatták, hogy a profitot maximalizálhassák.

Roy Jones Jr.-nak 2018-ban volt az utolsó profi meccse. Fotó: Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP

Rengetegen pénzéhes döntésnek tartják Tyson visszatérését, de viszonylag kevesen vannak tisztában vele, hogy a bevétel jó részét jótékony célokra fogják felhasználni. Ez persze nem azt jelenti, hogy ingyen fogja összeveretni magát két legenda, bár Tyson július végén pontosan ezt állította. Korábban az a hír járta róla, hogy a bulis időszakában egyszerűen elverte nem kis vagyonát, sőt 23 millió dolláros adósságot halmozott fel, de azokat az időket már rendezte, a hitelezőit pedig kifizette.

Roy Jones személyében pedig komoly ellenfelet talált, a nála három évvel fiatalabb, 51 éves RJ összesen öt súlycsoportban lett világbajnok, 66-9-es mérleggel fejezte be a pályafutását, 47 alkalommal KO-val küldte padlóra az ellenfelét.

Életre-halálra

Sokan nem értenek egyet azzal, hogy a régi nagy sztároknak újra ringbe kellene szállniuk. A legtöbben a legegyértelműbb okot hozzák fel: a kort. Az emberi test 50 éves kor fölött már nem úgy működik, mint 30 körül. Még akkor sem, ha ezek az emberek a bokszvilág csúcskategóriáját képviselték. Merthogy ahhoz kétség sem férhet, mind Tyson, mind Jones anatómiai csodák, akikből csak egy-kettő születik tízévenként. Ennek ellenére persze ők is csak emberek, méghozzá olyanok, akik hosszú évtizeden keresztül irdatlan ütéseket kaptak, fejre és testre egyaránt. A testük pedig elhasználódott, még akkor is, ha időközben vigyáztak magukra.

Ez utóbbi egyébként Tysonról nem feltétlen mondható el, a profi pályafutása után igencsak két végén égette a gyertyát, fel is szedett magára, egészségtelen életmódot folytatott hosszú éveken át.

Talán a britek nehézsúlyú bokszolója, Dilian Whyte foglalta össze a legjobban a visszatérés egészségügyi kockázatát. Whyte még akkor nyilatkozott Tysonról, amikor úgy volt, hogy Fury ellen fog visszatérni:

Mi van, ha visszatér, és a ringben hal meg? Akkor mi fog történni? Már így is elég sok támadás éri a sportágat, nincs szükség újabb ügyekre. Lehet, hogy még mindig megvan benne az erő, hogy padlóra küldjön néhány ellenfelet, de ebben a korban már nem mindent képes a test megcsinálni, amit az agyával és a szemével megtervez az ember.

Whyte szerint ugyanakkor Tyson egy élő legenda, és megérti, hogy ki akarja próbálni, mennyi van még benne, de félti őt a komoly sérüléstől.

Tyson végül nem a nála fiatalabb Fury ellen tér vissza, hanem a vele majdnem azonos korú Roy Jones Jr. ellen, akit nagyjából ugyanannyira fenyeget a sérülésveszély, mint Tysont. Ezekkel a veszélyekkel természetesen tisztában vannak a szervezők, ezért változtattak kicsit a szabályokon.

A legendák 10 helyett 12 unciás kesztyűben és fejvédőben fognak megküzdeni, de a legnagyobb változtatás az, hogy elvileg tilos lesz a durvulás, sőt a kiütés is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Roy Jones Jr. (@royjonesjrofficial) által megosztott bejegyzés, Szept 15., 2020, időpont: 12:09 (PDT időzóna szerint)

A nagyobb kesztyű és a fejvédő miatt az ütések sokkal puhábbak lesznek, így nem okoznak majd akkora kárt, mintha rendes, profi szabályok szerint játszanák a meccset. A szervezők ezektől a lépésektől azt várják, hogy sokkal biztonságosabb lesz a mérkőzés, miközben az élmény azért megmarad majd. Ez utóbbival sokan nem értenek egyet, mivel a változtatások után a nagy visszatérés jobban fog hasonlítani egy amatőr meccsre, mint legendák által vívott gálára.

A másik nagy kérdés, hogy ezeket a szabályokat mennyire tudják majd betartani a sportolók. Ne feledjük, a ringben olyan öklök fognak összeütni, amikben összesen 91 KO van.

Tyson augusztusban így nyilatkozott, miután kiderültek a feltételek:

Alig várom, hogy megvillantsam a régi hírnevem. Ha jön a lehetőség, márpedig keresni fogom a lehetőséget, akkor ki fogom ütni. Lehet játszadozni, de nekem az igazi játék az, ha bánthatom az ellenfelem. El fogom pusztítani.

Kinek jó ez?

Felmerül a kérdés, hogy néhány szerencsés jótékonysági szervezeten és a bokszolók egóján kívül kinek jó mindez. Jól mutatja a boksz csökkenő népszerűségét, hogy a 21. század egyik legnagyobb eseménye két ötvenes bokszoló fejvédős meccse lesz. Ahhoz kétség sem fér, hogy mindkét sportoló még bőven tud olyat mutatni, amit érdemes megnézni, a baj inkább az, hogy a sportág jól láthatóan zsákutcába jutott, és a szervezők nem nagyon tudják, hogyan kecmeregjenek ki onnan. Anthony Joshua és Andy Ruiz meccse úgy kellett a boksznak, mint egy falat kenyér, de a sokat hangoskodó Furyra is nagy szükség van. Az elmúlt 5-10 év felhozatala sajnos meg sem közelíti az az időszakot, ahonnan a Tyson, Jones duó érkezik.

Ez a meccs ezeket a problémákat nem megoldani fogja, hanem tovább mélyíteni.

Arról már nem is beszélve, hogy mi lesz, ha valamelyik legendának súlyos baja esik a ringben. Az alighanem megpecsételné a boksz egyébként sem túl jó megítélését. Ebben az értelemben ezen a meccsen csak bukni lehet, még akkor is, ha nagyon jó lesz Tysont újra ütni látni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik