Sport koronavírus

„Ez már nem játék, ha újra élni akarunk”

Roxana Gheorghiu az 1990-es években az Oltchim Valcea és a román női kézilabda-válogatott meghatározó játékosa volt, majd levezetésként Salernóba szerződött, és húsz éve Olaszországban él. A Gazeta Spurturilornak mesélte a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos személyes tapasztalatairól.

Amikor az első esetek megjelentek az ország északi területein, majd jöttek az első halottakról szóló hírek, akkor még mindenki elfogadóan tekintett a vírusra.

„Csak nevettem rajta. Arra gondoltam, hogy fiatalok vagyunk, nem lesz semmi bajunk, ez csak egy egyszerű influenza, és élhetjük tovább az életünket” – mesélte.

Aztán amikor a gyilkos kór egész Olaszországban elterjedt, az emberek rájöttek, hogy óriási a baj.

A televízióban csak erről beszélnek, az egész világ retteg, pánikol. A saját szememmel láttam egy parkban egy idős nőt, aki meghalt.

Elbeszélése szerint Olaszországban megértették az emberek a szigorításokat és tiszteletben tartják azokat.

„Salerno mindig is nyüzsgő város volt, az utcákon alig lehetett haladni a zsúfoltság miatt, tele volt emberekkel. Most minden elhagyatott, nem látsz senkit. A televízióban bejelentették, hogy új biztonsági intézkedések lépnek életbe, az emberek ábécé szerint mehetnek vásárolni. Hétfőn kimehetnek azok, akiknek A és F közötti betűvel kezdődik a családnevük, és így tovább. Ez már nem játék, ha újra élni akarunk” – mondta az egykori kézilabdázó.

Roxana Gheorghiu

Az 1974-es születésű a RAT Bucuresti, a Rapid, az Oltchim Valcea és a Dorobantul Ploiesti játékosa volt, majd 2000-ben Olaszországba szerződött. PÁlyafutáa csúcsaként a valceai éveket tartja, a klubbal kétszer nyert aranyérmet, majd Olaszországban is bajnok lett kétszer a Salernóval. A válogatottban 104 mérkőzésen 370 gólt dobott, részt vett az 1995-ös és az 1997-es világbajnokságon, illetve az 1996-os Európa-bajnokságon.

A 14 éves fiával együtt szerencsésnek érzi magát.

„A házunk a hegy közelében van. Ha kimerészkedünk az utcára, akkor elmenekülhetünk egy kis erdőbe, ahol távol a világ szemétől tudunk futni. Vásárolni sem kell mennünk, van egy üzletember barátom, aki több piacot is működtet, és az ajtómig hozza minden nap a kosaramat, benne azzal, amire szükségünk van” – tette hozzá.

Azt mondta, Olaszországot egy másik probléma is sújtja: az emberek attól tartanak, hogy nem tudnak majd élelmiszert vásárolni, hiszen a gazdaság gyakorlatilag megállt.

A gyárak már nem működnek, azokat, akiknek kisvállalkozásuk volt, arra kényszerítették, hogy bezárják őket. Óriási a bizonytalanság. Az emberek félnek a holnaptól.

Kiemelt fotó: Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik