Sport

A szabadság érzésére vágyik, így lett a világ leggyorsabb maratonistája

Nem sikerült Mary Keitany bravúrja, hogy ötödször is megnyerje a New York Marathont, a 37 éves kenyai sportoló a nők mezőnyében a második helyen ért célba a 25 éves kenyai Joyciline Jepkosgei mögött.

Nyolcszor győzött New York legjobbja

Mary Keitany négy győzelme csupán az örökranglista második helyéhez elegendő a metropolisz 42 kilométeres versenyben, a legjobb versenyző rekordját még csak nem is fenyegeti. A norvégok világbajnoka és olimpiai ezüstérmese, Grete Waitz ugyanis 1978 és 1988 között nyolcszor is győzni tudott. A férfiaknál Bill Rodgers a rekorder, ő 1976 és 1979 között sorozatban négyszer bizonyult a legjobbnak.

A négyszeres New York-i bajnoki Keitany azonban nem lehet elégedetlen, hiszen így is a verseny történetének egyik legsikeresebb sportolója, aki négy győzelme (2014, 2015, 2016, 2018) mellett kétszer második (2017, 2019) és kétszer harmadik lett (2010, 2011).

Azt mondta, tavaly csak egy cél vezérelte: látni akarta az örömöt gyermekei arcán, miközben győztesként a célba ér.

Addig úgy vélte, a maratonfutás egy magányos sportoló egyéni teljesítménye, csak arra koncentrált, hogy rezzenéstelen arccal versenyezzen. Akkor azonban tízéves fia, Jared és ötéves lánya, Samantha várta a célban, no meg férje, aki mindvégig támogatta ebben a hóbortjában.

Pályafutásából egyedül az olimpiai érmet hiányolja, bár 2012-ben, Londonban nem állt messze tőle, ám végül az etióp Tiki Gelana, a kenyai Priscah Jeptoo és az orosz Tatjana Petrova Arhipova mögött csak a negyedik lett.

2016-ban megsérült, így Rióban nem lehetett ott, de nem hagyta, hogy a karrierje tönkremenjen, a futás iránti szeretet is arra ösztönözte, hogy folytassa. Azt mondta, annak ellenére, hogy nem nyert vasárnap, a második helyezés elegendő ahhoz, hogy tovább éljenek a reményei, és bízik benne, a lendület kitart tokiói olimpiáig is. Mert jövőre ismét megpróbálkozik az éremszerzéssel.

2017. április 23-a óta ő tartja a maratonfutás női világcsúcsát (Fotó: Adrian Dennis/AFP)

„Ha még néhány maratont megnyerhetek, az jó. De arra szeretnék emlékezni mindig, hogy éreztem magam, amikor gyerekként futva jutottam el mindenhová.

A szabadság érzésére vágyom, ahogy levegő az arcomat éri, és azért akarok futni, mert szeretem ezt csinálni

– mondta.

Ezzel az életérzéssel és elhivatottsággal pedig akár meglepet a várva várt olimpiai (arany) érem is.

Aki gyermekként is mindig csak futott

Az ESPN portréja szerint a futás nála gyerekkora óta az élete részévé vált, akkor is futott, amikor az édesanyja vízért küldte, akkor is, ha a reggeli házimunka miatt majdnem elkésett az iskolából, de akkor is, amikor a tanítás után olyan éhesnek érezte magát, hogy inkább futva sietett haza ebédelni.

 

Legalább 10 kilométert futott minden nap, a középiskolában annyira biztatták, hogy tehetséges, hogy azt gondolta: ha a világ legjobbja lehet, akkor az érmek mellett pénzt is kereshet ezzel.

 

2007-ban aztán beindult a pályafutása, a kisebb versenyeken aratott sikerei mellett eddig háromszor nyert aranyérmet félmaratoni világbajnokságon, hétszer győzött nagy maratoni versenyen (négyszer New Yorkban, háromszor Londonban) és 2017 áprilisa óta 2:17:01 órás idővel ő tartja a női maratonfutás világcsúcsát is.

Kiemelt fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik