Poszt ITT

CEU-tüntetők: új Putyin-ellenzékiség?

Korábban a témában:

A CEU-ügyben zajló tüntetések elemzéséhez érdemes összevetni az akciókat a korábbi tiltakozásokkal. Az események korábban is, most is, egy-egy ügy elleni tiltakozásból fordultak általános rezsimkritikába, azaz az eredeti téma egyre inkább „átkereteződött” egy putyinizálódásra reagáló, nyugati, uniós elkötelezettségű, rezsimelutasító diskurzusba.

E tekintetben lényegében nincsen különbség a korábbi tüntetésekhez képest. Szintén hasonlóság, hogy a CEU-akciók egyelőre erőszakmentes, békés, digitálisan közvetített események, reprezentációjuk megítélése így nehézkes. Különösen azért, mert a kormánypárti nyilvánosság a káoszteremtés feladatát kapta. A tüntetések politikai cselekvésként csak akkor lesznek értelmezhetőek, ha a kormány korrigál CEU-ügyben, esetleg olyan esemény történik, ami destabilizálja a rezsimet.

A tiltakozások a korábbiakhoz hasonlóan antipolitikai jellegűek abban az értelemben, hogy nem intézményesülnek – bár jelen szakaszban nem is elvárható –, továbbá elutasítják a már létező pártokat, azaz az ügy és szónokok kihordását maguknak vindikálják. Emellett – szlogenjeik ellenére – nem törekszenek a társadalmi többség megszervezésére. Legalábbis egyelőre.

Ezt bizonyítja, hogy lényegében a felsőoktatás ügye és általános rezsimkritikán túl semmilyen társadalmi csoport problémái nem kapnak teret megszólalásaik során – még a korábban szintén utcára vonulók ügyei sem.

Ám kutatások hiányában is megállapítható, hogy a CEU ügye és a tiltakozások jelen formája nem képes az internetadóhoz vagy a vasárnapi zárva tartáshoz hasonló, társadalmi csoportokon, osztályokon, érdekeken és szavazótáborokon átívelő „mozgalmi” koalíciót létrehozni.

Enélkül viszont érdemi rezsimdöntő nyomásgyakorlás nem képzelhető el (már ha ez is cél). És megvan a veszélye annak, hogy a már további „illiberális rezsimekhez”, szürke zónás és/vagy posztszocialista államokhoz hasonlóan egy urbánus, középosztálybeli, nyugatos elkötelezettségű, rosszabb pillanataiban még meritokratikus vonásokat is felmutató, a társadalmi beágyazottság mélyítésére nem törekvő mozgalmiságot, politizálást erősítenek meg.

Szemben a korábbi tüntetésekkel, itt az „élcsapat”, azaz a látható mag egy Y-generációs történet. A szereplők egyéni szinten dühösek, élményszerűségében is megharcolják a tüntetéseket, nyugatias korszellemet hordoznak, de az ellenállás ereje azon múlhat, képesek-e a kollektív cselekvésekre is.

A rezsim egyelőre nem hátrál, így ha a fenti jelenségek konzerválódnak, ha nem lesz szélesebb társadalmi alapja a tiltakozásoknak, nem lesz egy spontán, destabilizálódást katalizáló (nem feltétlenül erőszakos) esemény, a tüntetések nyelve és követelései nem nyitnak más társadalmi csoportok felé, úgy majd csak a törvény kapcsán elkezdődő „jogászkodás” adhat új dinamikát a tüntetéseknek.

De a „keleti” tapasztalatok azt mutatják, hogy az orbánihoz hasonló „szürke zónás rezsimek” békében megvannak a párhuzamos politikai valóságban létező, alapvetően a rezsim táborától és a társadalom sokaságától eltérő prioritásokkal bíró tüntetésekkel. A nyilvánosság szerkezete és kontrollja, a politikai intézményrendszer rezsim általi fogása, az ellenzéki pártok általános elutasítása a tiltakozások ellenére is „alternatíva nélkülivé” konzerválhatja az ilyen rezsimeket.

Nem a nemzetközi felháborodás mértéke a cselekvés mércéje, miként nem is az online reprezentáció, hanem a kollektív cselekvés – előbbieken túlmutató – politikai térben történő akarása.

Ha csak a CEU-ügyön akarnak lendíteni a tüntetők, ahhoz az ő tiltakozásuk éppúgy kell, mint a CEU rektorának aktivitása. Ha rezsimdestabilizáló eseményben is gondolkodnak, ahhoz egyelőre mindkét aktor kevésnek bizonyulhat.  

Böcskei Balázs politológus, politikai elemző

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.